Hyppää sisältöön

Moni perui nuohouksen viime keväänä ja hormit jäivät huoltamatta – asiantuntijat kertovat nyt, miksi nokikolari kannattaa kutsua käymään

Vastuu nuohouksesta siirtyi asiakkaalle puolitoista vuotta sitten. Siitä, kuinka hyvin se muistetaan, ei ole tietoa.

Toissa kesänä toteutettu muutos siirsi vastuun nuohouksen muistamisesta kiinteistön omistajalle. Samalla se antoi asiakkaalle vapauden valita itse mieleinen nuohooja. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Kun koronapandemia viime keväänä sulki Suomen, nokialaiselta Jarkko Pajuselta loppuivat työt lähes tyystin. Toisen polven nuohoojan puhelin lakkasi pirisemästä sisäministeriön suosituksesta, joka ohjasi ihmisiä siirtämään nuohouksia eteenpäin.

Kyllähän sitä asiakkaat pelästyivät ja käytännössä me olimme sen jälkeen hyvin vähillä töillä, Pajunen muistelee.

Epidemiatilanteen rauhoituttua tilauksia alkoi taas tulla. Tällä hetkellä keväältä siirtyneet työt on saatu pääosin urakoitua kuntoon.

– Syksyllä oli neljän viikon jono töissä, mutta nyt ollaan aika hyvällä mallilla. Pääsääntöisesti pystyn viikon sisään sopimaan nuohousajan. Ja jos oikein tuuri käy, olen ehtinyt asiakkaalle jo seuraavana päivänä tai jopa saman tien.

Jarkko Pajunen on tehnyt nuohoojan töitä 30 vuotta. Ammatti on kulkenut suvussa, sillä hänen isänsä ja setänsä olivat myös nuohoojia. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Pajusen mukaan nuohoojaa ei tarvitse enää vältellä, sillä asiat osataan hoitaa turvallisesti: vältetään turhia kontakteja, pidetään riittävät etäisyydet ja käytetään tarvittaessa maskia.

– Mutta muuten toimitaan ihan normaalisti.

Ala kaipaa nuohousrekisteriä

Nuohousta koskeva laki muuttui kesällä 2019. Kun aiemmin nuohouksen järjestämisestä vastasivat pelastuslaitokset, nyt kiinteistön omistajan on huolehdittava sen tilaamisesta itse. Piirinuohouksen päätyttyä loppui myös nuohouspalvelujen hintasääntely.

Siitä, miten hyvin ihmiset nuohouksesta muistavat huolehtia, ei ole tietoa. Näppituntumaa löytyy.

– Nuohousta ei välttämättä muisteta tilata, kun nuohooja ei sitä aktiivisesti tarjoa, sanoo johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Alan ihmisten mielestä Suomeen tarvittaisiinkin valtakunnallinen nuohousrekisteri.

– Nuohousyrittäjillä on toki omat asiakasrekisterinsä, mutta palo- ja asukasturvallisuuden vuoksi valtakunnallinen rekisteri olisi tarpeen, sanoo toimitusjohtaja Hannu Murtokare Nuohousalan keskusliitosta.

Johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen pitää viiden vuoden välein toteutettavaa omavalvontaa hyvänä uudistuksena. – Ihmisille postitetaan turvallisuustietoutta, jonka avulla ainakin useimmat pystyvät arvioimaan oman kotinsa turvallisuuden. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Nuohoustietojen rekisteröintitarpeesta keskusteltiin uuden lain valmisteluvaiheessa. Myös eduskunta edellytti lausumassaan erillistä rekisteriselvitystä, mutta sen tekemistä ei ole vielä aloitettu.

– Tavoitteena ei ole kontrolloida nuohousvelvoitteen toteutumista niin tarkkaan, että jokaisen tulisijan nuohouksesta olisi ajantasainen tieto. Valvonta rinnastuu esimerkiksi palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvoitteen valvontaan, sanoo yli-insinööri Jaana Rajakko sisäministeriöstä.

Hän muistuttaa myös, että ympäristöministeriössä on käynnissä laaja hanke rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä. Tarkoitus on koota rakennuksiin liittyvää tietoa valtakunnallisesti hyödynnettävään digitaaliseen muotoon.

– Tulevaisuudessa kiinteistön nuohoustieto löytyisi rakennuksen digitaalisesta huoltokirjasta, Rajakko sanoo.

Tällä hetkellä pitää kuitenkin luottaa ihmisten omaan kertomaan. Suomen Omakotiliiton tekemän kyselyn perusteella vuonna 2019 nuohous tehtiin 82 prosentissa omakotitaloista. Viime vuonna päästiin samoihin lukuihin. Kiinteistön omistajien mukaan nuohous oli tehty marraskuuhun mennessä 71 prosentissa omakotitaloista ja 11 prosenttia omistajista aikoi huolehtia asian kuntoon loppuvuoden aikana.

Nuohous lisää turvallisuutta ja ekologisuutta

Lain mukaan vakituisten asuntojen tulisijat on nuohottava vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan asuntojen kolmen vuoden välein. Jos mökkiä ja sen tulisijaa käytetään ympäri vuoden, sitä on nuohottava kerran vuodessa.

Säännöllinen nuohoaminen on turvallisuuskysymys. Tilastojen mukaan rakennuspaloista ja rakennuspalovaaroista noin 15 prosenttia liittyy tulisijoihin ja savuhormeihin. Tulisijojen ja hormien vaurioista aiheutuneita tulipaloja on vuosittain alle sata. Merkittävin tulisijoihin ja savuhormeihin liittyvä paloriski ovat nokipalot, joita pelastuslaitosten tietoon tulee vuosittain keskimäärin kolmesataa.

– Jos tulisijoja ei nuohota, nokipalon riski kasvaa. Muutaman kuukauden lykkääminen ei varmasti haittaa, mutta jos nuohouksia jää välistä pois, kyllä siinä riskit aina kasvavat, Pekka Mutikainen sanoo.

Nuohousvälin pitäisi vasta nuohoustarvetta. Jos mökillä vietetään paljon aikaa ja tulisijoja käytetään paljon, kolme vuotta on ehdottomasti liian pitkä väli. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Lain lisäksi myös kotivakuutuksen vakuutusehdoissa edellytetään, että tulisijat nuohotaan vuosittain. Vahingon sattuessa tutkitaan, onko se johtunut puutteellisesta nuohouksesta. Täysi korvaus edellyttää, että nuohoukset on tehty ajallaan ja ne on tehnyt ammattipätevyyden saavuttanut nuohooja.

Korvausjohtaja Jussi Korpelainen Lähi-Tapiolasta kertoo, että nuohouksen ongelmat eivät vakuutusyhtiöön juuri näyttäydy vahinkotilanteissa. Mutta asia sinänsä on tärkeä.

– Tietysti haluamme ohjata asiakkaitamme niin, ettei vahinkoja satu. Kun ammattilainen eli nuohooja vierailee säännöllisesti, hän huomaa puutteet ja korjaustarpeet. Riskin paikat tulee tunnistettua ajoissa.

Korpelaisen mukaan nuohous kannattaa muistaa myös omistajanvaihdostilanteissa. Esimerkiksi kuolinpesän myymästä kiinteistöstä ei aina löydy tietoa edellisestä nuohouksesta.

– Jos ei ole varmuutta siitä, koska viimeksi on asianmukaisesti nuohottu, kannattaa tilata nuohooja ihan varmuuden vuoksi.

Nuohoojan antama nuohoustodistus kannattaa säilyttää. Sillä voi tarvittaessa osoittaa valvontaa tekevälle pelastusviranomaiselle, että rakennuksen nuohouksesta on huolehdittu asianmukaisesti.

Jarkko Pajunen nuohosi Markku Tolvilan mökin tulisijat ja hormit tällä viikolla Sastamalassa. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Kokenut nuohooja muistuttaa, että paloturvallisuuden ohella säännöllistä nuohousta puoltavat myös ympäristönäkökulmat.

– Puhdistettu tulisija on paloturvallinen, energiatehokas ja palaa puhtaasti. Nuohouttaminen on pieni ympäristöteko, Jarkko Pajunen muistuttaa.