Hyppää sisältöön

Työryhmä ehdottaa: Päivärahan edellytykseksi 844 euron kuukausitulot

Nykyisin edellytys on 18 tuntia työtä viikossa 26 kalenteriviikon ajan.  Työttömyysturvan enimmäiskeston porrastuksesta ei saatu aikaan esitystä.

Ravintola-alaa ravistelevat yt-neuvottelut, lomautukset ja irtisanomiset. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista pohtinut työryhmä ehdottaa, että työssäoloehto ei määräytyisi jatkossa työtuntien, vaan kertyneen palkan mukaan.

Ehdotuksen mukaan päivärahan edellytyksenä oleva työssäoloehto täyttyisi, jos henkilöllä on ollut tuloja vähintään 844 euroa kuukaudessa kuuden kuukauden ajan. Nykyisin edellytys on 18 tuntia työtä viikossa 26 kalenteriviikon ajan.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti lokakuussa 2020 työryhmän pohtimaan työttömyysturvan kehittämistä. Taustalla on hallituksen tavoite saavuttaa kautensa aikana 80 000 lisätyöllistä ja lyhentää työttömyysjaksoja.

Työryhmä arvioi myös erilaisia malleja työttömyysturvan enimmäiskeston porrastamiseksi, muttei saavuttanut riittävää yhteistä näkemystä tehdäkseen siitä esitystä.

Palkansaajajärjestö STTK jätti eriävän mielipiteen työssäoloehdon sitomisesta tuloihin eli niin sanotusta euroistamisesta.

Järjestön mukaan malli ei ole tasapuolinen, kun isotuloinen täyttää ehdon pienituloista helpommin.

Suomen Yrittäjät kommentoi tuoreeltaan, että työttömyysturvaa kehittämään perustettu työryhmä ei saanut aikaan vaikuttavia esityksiä. Yrittäjät oli mukana työryhmässä itsekin.

Nyt yrittäjien edunvalvoja linjaa, että hallituksen pitää puoliväliriihessään perehtyä työryhmän hylkäämiin malleihin ja tehdä päätöksiä, jotka parantavat työllisyyttä ja julkisen talouden tasapainoa.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK puolestaan katsoo, että hallituksen olisi nyt käännettävä katse työllisyystoimissaan myös muihin kuin sosiaaliturvan leikkauksiin. Hallitus on jo päättänyt muun muassa työttömyysturvan lisäpäivien lopettamisesta, huomauttaa SAK.

SAK jätti työllisyysryhmän raporttiin täydentävän lausuman, jossa painotetaan lomautettujen osaamisen kehittämistä ja torjutaan työttömyyspäivärahan enimmäiskeston porrastaminen.

.
.