Hyppää sisältöön

Nyt etsitään vapaaehtoisia koronan joukkorokotuksiin! SPR ja Vapepa kartoittavat apukäsiä rokotustapahtumien neuvonta- ja avustustehtäviin Etelä-Pohjanmaalla

Nyt koottavasta vapaaehtoispankista voidaan tarjota terveysviranomaisille apua hoitamaan massarokotustapahtumien järjestelyjä.

SRP ja Vapepa kartoittavat vapaaehtoisia mm. liikenteenohjaus- ja muihin avustustehtäviin koronarokotuspaikoilla. (Kuva Lohjan koronarokotuspaikalta) Kuva: Petteri Bülow / Yle

Suomen Punainen risti (SPR) etsii vapaaehtoisia eteläpohjalaisia apukäsiksi, jos koronarokottaminen toteutetaan niin sanottuna massarokottamisena.

Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valosen mukaan tavoite on tuottaa massarokotustapahtumissa siiden sujumista helpottavia tukitoimintoja. Niitä voivat olla esimerkiksi käsihygieniasta huolehtiminen, paikoitusapu, liikenteen tai asiakkaiden ohjaaminen.

– Niin, että saadaan rokotusprosessista ja -tapahtumasta mahdollisimman sujuva.

SPR kerää nyt vapaaehtoispankkia sen varalta, että avuntarve konkretisoituu suurella volyymilla ja terveysviranomaisille halutaan tarjota tukea.

Valonen muistuttaa, että kyse ei ole kuitenkaan vain SPR:n tai Vapepan toimijoista, joita kutsutaan apuun lähiviikkoina.

– Prosessi koskettaa ja käsittää koko järjestökenttää. Mukaan halutaan kaikki yhdistykset ja järjestöt, jotka haluavat tehdä tällaista matalan kynnyksen auttamistoimintaa.

Mukaan eteläpohjalaiskunnissa toteuttavaan koronarokotusten tukitoimintaan voi ilmoittautua Vapepan sivujen kautta täällä (siirryt toiseen palveluun).

Täysi-ikäisille tarkoitettu

Suomen Punainen risti on saanut eteläpohjalaiskunnilta pyyntöjä kartoittaa mahdollisuuksia rokotustapahtumien tukitoimintojen järjestämiseen.

Se, konkretisoituuko tarve ja millaisena, selviää ajan myötä.

Valosen mukaan voisi olla mahdollista, että vapaaehtoisten työvuorot olisivat esimerkiksi 4 tunnin pituisia. Jos työtä tehtäisiin pareittan pari vuoroa päivässä, vaikka usean viikon ajan, tarvittavien vapaaehtoisten määrä nousee varsin korkeaksi.

– Meillä on tiettyjä ohjeita esimerkiksi riskiryhmien osalta, mutta lähtökohtaisesti toimintaan voi lähteä mukaan jokainen täysi-ikäinen, joka haluaa, Valonen sanoo.

Opastus luvataan järjestää rokotuspaikoilla.

– Kyseessä on hyvin helppo tapa osallistua yhteiseen auttamiseen.

Toiminta toteutetaan viranomaisten pyynnöstä ja THL:n linjausten mukaisesti. Vapaaehtoisten tuottamia tukitoimia koordinoi Suomen Punainen Risti, tukenaan Vapepa-verkoston jäsenjärjestöt ja toimijat..

Vapaaehtoisten kartoittaminen on aloitettu nyt Etelä-Pohjanmaalla. Länsi-Suomen piirin muut maakunnat Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi eivät ole vielä yhtä pitkällä asiassa.

Vapaaehtoiset etsinnässä kaikkialla

Suomen Punaisen ristin valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolaisen mukaan samanlaista vapaaehtoisten kartoittamista tehdään useiden SPR:n piirien alueella.

SPR:lla on valmius auttaa koko maassa ja maaliskuun alun tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) apua rokotustapahtumien järjestämiseen olikin jo toivonut 30 kuntaa. Vastaavanlaista toimintaa on tehty muun muassa viime syksynä influenssarokotustapahtumissa.

Veikkolainen toteaa, että esimerkiksi Uudellamaalla vapaaehtoisten listalla on jo tuhatkunta nimeä.

Toiminta on SPR:n toimintaa, mutta esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla hyödynnetään Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan verkostoja.

Etelä-Pohjanmaan alueen vapaaehtoisten kartoittamisesta kertoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun).

.
.