Oletko riskiryhmäläinen ja odotat rokotekutsua? – Kutsua ei välttämättä tule automaattisesti

Koronarokotuksia koskevat potilastiedot eivät ole aukottomia. Ongelmia on ilmennyt esimerkiksi riskiryhmään kuuluvien rokotuksiin kutsumisessa.

Erilaiset potilastietojärjestelmät yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä haittaavat tiedon kulkua. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Koronarokotusten ajanvarauskutsuissa on ilmennyt riskiryhmäläisillä (siirryt toiseen palveluun) (THL) epäselvyyksiä.

Koronan riskiryhmiin kuuluvat eivät saa automaattisesti tietoa ajanvarausoikeudestaan, jos henkilön sairautta on hoidettu aiemmin vain yksityisellä puolella. Yksityinen ja julkinen terveydenhuolto käyttävät eri tietojärjestelmiä eikä potilastieto välity niiden välillä.

Esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvien työterveyshuollon asiakkaiden tulee itse huolehtia koronarokotuksiin pääsystä, jos henkilö ei ole ollut sairauden takia julkisella puolella hoidossa.

– Jos henkilö ei ole ollut lainkaan kyseisen sairauden vuoksi julkisessa terveydenhuollossa, silloin tiedot eivät tule meidän rokotuspoimintaamme, vahvistaa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Koronan riskiryhmään kuuluminen perustuu THL:n laatimaan luokitukseen. Jo ennakkoon tiedettiin, ettei kaikkia riskiryhmäläisiä tulla tavoittamaan täysin kattavasti.

– Ei yksityisellä terveydenhuollolla ole mitään mahdollisuutta edes luovuttaa tällaisia potilastietoja, sillä sille ei ole olemassa lakiperustetta, kertoo digijohtaja Jari Porrasmaa Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Keski-Suomessa pohdittiin etukäteen erilaisia vaihtoehtoja mahdollisimman kattavien potilastietojen saamiseksi. Porrasmaan mukaan harkittiin esimerkiksi Kelan Kanta-arkiston hyödyntämistä, mutta sillekään ei löytynyt lakiperustetta.

Riskiryhmäläisten rokotukset tauolla

Ylilääkäri Johanna Tuukkasen mukaan kutsumatta jääneiltä riskiryhmäläisiltä on tullut joitain yksittäisiä yhteydenottoja, jolloin rokotusoikeus on voitu tarkistaa Kanta-arkistosta.

– En usko, että tällaisia riskiryhmiin kuuluvia, jotka ovat olleet ainoastaan yksityisellä puolella hoidossa, on kovin paljoa.

Taustasairauden vuoksi riskiryhmässä olevien ei kuitenkaan juuri nyt pidä lähteä aikoja varaamaan, koska heidän rokottamisensa keskeytetään siihen saakka, kunnes kaikki yli 70-vuotiaat on saatu rokotettua.

– Tämänhetkisen tiedon perusteellayli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion, kertoo Tuukkanen.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset jatkuvat Jyväskylässä näillä näkymin jälleen toukokuussa.

Rokotuskäytännöissä suuria alueellisia eroja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan eri alueilla on hyvin vaihtelevia tapoja saada henkilö oikeaan aikaan hakemaan koronavirusrokotustaan.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnat ovat avanneet nettiajanvarauksen. Jotkin kunnat tiedottavat paikallislehdissä tai kunnan nettisivuilla ajanvarauspuhelinnumerosta, johon pyydetään soittamaan. Käytännöt vaihtelevat paljon, sanoo rokotusohjelman kehittämisestä vastaava ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Terveydenhuollon potilasrekisteristä löytyy valtaosa riskisairauksia sairastavista henkilöistä ja niitä voidaan käyttää potilaiden kutsumisen apuna.

– Jotkin kunnat saattavat käyttää terveydenhuollon potilasrekisteriä, mutta useimmat eivät varmastikaan käytä ollenkaan. Sairaaloiden rekisteristä sairaanhoitopiiri pystyy poimimaan vaikeampia sairaustapauksia. Mutta lisäksi on tietenkin muita ryhmiä, kuten ylipainoiset, ylipaino ei löydy käynnin syynä potilastietojärjestelmästä, sanoo Leino.

Rokotukset hyvässä vauhdissa

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten 75–79-vuotiaiden koronarokotukset etenevät hyvää vauhtia. Tämänhetkisten rokotteiden saantitietojen mukaan viimeinen ikänsä puolesta rokotettavien ryhmistä, 70–74-vuotiaat, alkavat saamaan ajanvaraussoittoja terveyspalveluista huhtikuun alussa.

Ylilääkäri Johanna Tuukkanen pyytää malttia kaikilta 1947–1951 syntyneiltä. Heidän ei tarvitse soittaa itse ja perustella rokotustarvettaan perussairauksilla, koska ikä on koronavirussairauden vakavin riskitekijä.

– Yli 70-vuotiaiden suuren määrän ja rokotemäärien pienuuden takia olemme edenneet rokotuksissa ikäryhmittäin. Urakka alkoi ikääntyneimmistä, mutta aivan kaikki 1951 syntyneet ja vanhemmat saavat rokotteen ikänsä perusteella, Tuukkanen painottaa.

Jyvässeudun koronarokoteneuvonnan puhelinpalvelussa on aiemmin ollut paljon ruuhkaa.

Voit keskustella aiheesta 19.3. klo 23.00 saakka.

Lisäys 18. maaliskuuta kello 18.35 juttuun lisättiin rekistereitä kohtaan: Terveydenhuollon potilasrekistereitä tarkennus.