1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Rovaniemen kaupunginhallitus ei antanut varoitusta kolmelle kuntapäättäjälle – varoituksen sijaan voi tulla "vakavahenkinen keskustelu"

Puheenjohtaja Liisa Ansalan (kesk.) mukaan varoituksesta on luovuttu.

kuntapolitiikka
Liisa Ansala
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Liisa Ansalan (kesk.) mukaan varoitus olisi ollut sisäinen rangaistustoimenpide.Raimo Torikka / Yle

Rovaniemen kaupunginhallitus ei torstaina antanut varoitusta kolmelle tutkintapyynnön tehneelle kuntapäättäjälle.

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi tutkintapyynnön tehneiden mielipiteet mahdollisista varoituksista. Kaupunginhallitus kuulee ensin maanantaina valtuuston keskustelun ja päättää sen jälkeen mahdollisista toimenpiteistä.

– Kaupunginhallituksessa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että poliisi ei ole oikea taho selvittämään kaupungin sisäisiä hallinnollisia prosesseja. Käymme vielä ensi viikolla keskustelua siitä, ryhtyykö hallitus toimenpiteeseen asian johdosta. Kuntalaki ei anna mahdollisuutta varoitukseen, mutta pohdimme mahdollisia vaihtoehtoja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Varoituksesta luovutaan

Ansala tarkentaa Ylelle, että varoituksen antamisesta on luovuttu eli sitä ei ole tulossa myöhemminkään.

– Luovumme varoitusmenettelystä, koska on tullut painostusta ja painetta siitä, ettei se ole kuntalain mukainen. Vaikka olen kertonut jo alusta lähtien, että kyse on sisäisestä rangaistustoimenpiteestä eikä se perustu kuntalakiin.

Mitä muita vaihtoehtoja on?

– Se voi olla vakavahenkinen keskustelu toimintatavoista. Muitakin vaihtoehtoja on pöydällä, Ansala vastaa.

Varoitusta valmisteltiin annettavaksi kaupunginhallituksen jäsenille Kalervo Björkbackalle (ps.) ja Maarit Simoskalle (kesk.) sekä varajäsen Jaakko Portille (vas.). Perusteluksi kerrottiin epäasiallinen käytös luottamustoimessa. Tällä viitattiin kolmikon tekemään tutkintapyyntöön, joka liittyy kaupungin sijoituksiin. Björkbacka, Portti ja Simoska tekivät tutkintapyynnön, jossa poliisia pyydettiin muun muassa tutkimaan kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion toimet kaupungin sijoitusrahojen kotiuttamisessa.

Tutkintapyyntö ei johtanut esitutkintaan

Tutkintapyynnössä poliisia pyydettiin selvittämään myös muita sijoitusasiaan liittyviä epäselvyyksiä. Poliisi päätti, että tutkintapyynnöstä ei aloiteta esitutkintaa.

Poliisi oli jo aiemmin aloittanut esitutkinnan kaupungin sijoitustoimintaan liittyen ja epäilee asiassa virkarikosta. Poliisi ei ole kertonut epäiltyjen nimiä tai määrää. Poliisin vastauksessa kolmikon tutkintapyyntöön käy kuitenkin ilmi, että poliisi tutkii myös sijoitusvarojen kotiuttamisen osana kokonaisuutta.

Varoituksen antaminen kuntapäättäjille on herättänyt ihmetystä, koska sitä ei löydy kuntalaista.

Björkbacka, Simoska ja Portti ovat vastustaneet varoitusta ja kiistäneet tehneensä mitään väärää. Portti uhkasi keskiviikkona jättävänsä kaikki kunnalliset luottamustoimet, jos hän saa varoituksen.

Aloite potkuvaliokunnasta valtuustoon

Rovaniemen kaupunginhallitus keskusteli torstain ylimääräisessä kokouksessa myös valtuustoaloitteesta, jolla vaaditaan tilapäisen valiokunnan perustamista erottamaan kaupunginhallitus. Kaupunginhallitus lähetti aloitteen valtuuston käsiteltäväksi.

Aloitteen takana on 13 valtuutettua. Valtuusto käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Aloitteen perustamisen takana on kolmen päättäjän tekemä tutkintapyyntö ja sen vaikutus kaupunginhallituksen toimintakykyyn.

Valiokunnan perustamiseen vaaditaan vähintään 26 valtuutettua eli enemmistö 51-päisestä valtuustosta.

Lue seuraavaksi