Hyppää sisältöön

Hollannin vaaleissa keskusta-oikeisto vahvistui, vasemmisto ja vihreät pettyivät

Mark Rutte jatkanee pääministerinä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte kävi äänestämässä polkupyörällä. Kuva: Bart Maat / EPA

Hollannin keskiviikkoisten parlamenttivaalien ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta tulokset ovat pääpiirteissään selvillä. Maan pitkäaikaisen pääministerin Mark Rutten keskusta-oikeistolainen VVD-puolue vahvisti asemaansa maan suurimpana puolueena ja on aloittamassa hallitusneuvottelut vielä tänä iltana.

VVD on saamassa Hollannin 150-paikkaiseen parlamenttiin 35 paikkaa, eli se voittaa kaksi lisäpaikkaa.

Vaalien suurin voittaja on EU-myönteinen, keskustalainen D66-puolue, joka viidellä lisäpaikallaan nousisi 24:ään paikkaan. Puoluejohtaja, entinen diplomaatti Sigrid Kaag nähtiin tanssimassa pöydällä ovensuukyselyiden tultua julki.

Islam-vastaisen Geert Wildersin Vapauspuolue menettää kolme paikkaa ja putoaa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 17 paikallaan. Wilders aikoo tappiosta huolimatta olla opposition johtaja.

Voittajiin kuuluu äärioikeistolainen, populistinen Demokratian foorumi -puolue, joka nelinkertaistaa paikkamääränsä kahdeksaan. Puolue oli ainoa, joka järjesti vaalitilaisuuksia koronaepidemian kurittamassa Hollannissa, jossa edelleen on voimassa tiukat liikkumisrajoitukset.

Puoluejohtaja Thierry Baudet on tunnettu kriittisyydestään koronapandemian vastatoimia ja rokotuksia kohtaan.

Mark Rutte alkanee koota hallitusta entisten hallituspuolueiden, VVD:n, D66:n ja kristillisdemokraattisen CDA:n kanssa.

Tämä koalitio ei vielä saisi yli puolta parlamenttipaikoista, joten Rutte joutuu hakemaan tukea neljännestä puolueesta. Hollannin tiedotusvälineet olettavat, että kyseeseen tulisi jokin maltillinen vasemmistopuolue.

Vasemmisto on Hollannissa vaikeuksissa. Aiemmin maan vahvoihin puolueisiin kuulunut Työväenpuolue on supistunut yhdeksän edustajan ryhmäksi, eikä onnistunut vaaleissa lisäämään paikkalukuaan.

Hollannin vihreät, jotka juhlivat edellisissä vaaleissa komeaa 14 paikan tulosta, ovat nyt menettämässä puolet paikoistaan.