Hyppää sisältöön

Putin vastasi Bidenille sananlaskulla: "Joka toista haukkuu, itse on" – myöhemmin Putin ehdotti Bidenille verkkokeskustelua mahdollisimman pian

Venäjä on kutsunut Yhdysvaltain Washingtonin-lähettiläänsä takaisin Moskovaan.

Venäjän Vladimir Putin toivotti Yhdysvaltain presidentille hyvää terveyttä ja sanoi Venäjän jatkavan yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa itselleen tärkeissä asioissa. Kuva: /All Over Press

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vastannut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kommentteihin, joissa hän kutsui Putinia tappajaksi sekä uhkasi vaalihäirinnän aiheuttavan seurauksia Putinille.

– Joka toista haukkuu, itse on, viittasi Putin (siirryt toiseen palveluun) torstaina televisiohaastattelussa lapsuutensa sananlaskuun.

Putinin mukaan tämä ei ole vain lasten sanonta, vaan takana on syvempi psykologinen merkitys.

Putin toivotti Bidenille myös hyvää terveyttä ja sanoi Venäjän jatkavan yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa itselleen tärkeissä asioissa.

– Biden sanoi, että tunnemme toisemme. Mitä vastaisin hänelle? Toivon hänelle hyvää terveyttä. Sanon tämän ilman ironiaa tai vitsailua, sanoi Putin.

ABC-televisiokanavan haastattelussa Biden vastasi myöntävästi, kun haastattelija kysyi pitääkö hän Putinia tappajana. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n epäillään yrittäneen murhata oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin viime syksynä myrkyllä.

Biden uhkasi myös, että presidentti Putin joutuu kärsimään seurauksista Venäjän vaalihäirinnän takia.

Myöhemmin torstaina Putin sanoi olevansa valmis pitämään verkkoneuvottelun lähipäivinä Bidenin kanssa. Hän kertoi ohjeistaneensa Venäjän ulkoministeriön virkamiehiä aloittamaan keskustelujen suunnittelun.

Putinin mukaan presidenteillä on paljon puhuttavaa muun muassa turvallisuudesta sekä koronaviruksen torjunnasta.

– Ehdotan, että jatkamme keskusteluja presidentti Bidenin kanssa, mutta voisimme tehdä sen käytännössä suorana netin kautta. Keskustelu ilman viivettä voisi olla avoin ja suora, sanoi Putin Rossija 24 -televisiokanavan haastattelussa.

Raportti syytti Venäjää vaalivaikuttamisesta

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset julkaisivat tiistaina raportin, jonka mukaan Venäjä yritti vaikuttaa Yhdysvaltain viime marraskuun presidentinvaaleihin presidentti Putinin valtuuttamilla operaatioilla.

Biden sanoi varoittaneensa Putinia seurauksista puhelinkeskustelussa tammikuussa. Hän ei kuitenkaan kertonut haastattelussa tarkemmin, mitä nämä seuraukset ovat.

Venäjän ulkoministeriö on kommentoinut aiemmin Bidenin kommentteja todella huolestuttaviksi.

Venäjä on kutsunut Yhdysvaltain-lähettiläs Anatoli Antonovin Washingtonista Moskovaan keskustelemaan Yhdysvaltain ja Venäjän välisistä suhteista.

Antonovin mukaan hän matkustaa Venäjälle lauantaina keskustelemaan "tavoista, joilla korjata kriisissä olevan Venäjän ja Yhdysvaltain välisen suhteen".

Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet ovat olleet huonot siitä asti, kun Venäjä liitti itseensä Krimin niemimaan vuonna 2014.

Lue myös:

.
.