Hyppää sisältöön

Lappi-kirjallisuuspalkinnon saa Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys

Palkinnon arvo on 3 000 euroa.

Kirjailija Juhani Karila on kotoisin Pelkosenniemeltä. Kuva: Laura Malmivaara

Lappi-kirjallisuuspalkinnon 2021 saajaksi on valittu Juhani Karilan romaani Pienen hauen pyydystys. Palkinnon saajasta päätti tällä kertaa dokumenttiohjaaja, taiteilijaprofessori Virpi Suutari.

Suutari valitsi voittajan kuuden finaaliin päässeen kirjan joukosta.

– Lopulta päädyin palkitsemaan teoksen, jossa minulle juonta tärkeämmäksi nousi sen omaperäinen kieli ja lauseen rytmi. Tässä teoksessa kirjailijan havaintojen pikkutarkkuus ja kielen mullanmakuinen rouheus nostavat riemullisesti esiin sen humanistisen mutta samaan aikaan hyvin ekologisen maailmankuvan, Suutari kertoo tiedotteessa.

Palkinnon arvo on 3 000 euroa.

Yleisö äänesti suosikikseen Tommi Kinnusen teoksen Ei kertonut katuvansa. Ääniä annettiin 550, joista Tommi Kinnunen sai neljäsosan. Yleisön suosikin palkinto on 500 euroa.

Korona-ajan tavan mukaan palkintotilaisuus on korvattu palkintovideolla, joka on katsottavissa Rovaniemen kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Kerttu Vuolab ja Rosa Liksom aiemmat voittajat

Lappi-kirjallisuuspalkinto on Lapin kirjastojen yhdessä jakama palkinto ansioituneelle Lappi-aiheiselle tai lappilaisen tai Lapista kotoisin olevan tekijän teokselle. Palkinnolla kirjastot haluavat tehdä Lapin kirjallisuutta tunnetuksi.

Palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Palkinnon nelihenkinen esiraati, jossa oli Lapin kirjastojen työntekijöitä, luki noin 200 teosta vuosilta 2018-2020 ja valitsi kuusi kirjaa finaaliin.

Ensimmäisen Lappi-kirjallisuuspalkinnon sai Kerttu Vuolab teoksellaan Valon airut vuonna 2017, toisen palkinnon Rosa Liksom kirjallaan Everstinna vuonna 2019.