1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lounais-Suomi

Lounais-Suomen jätteenkuljetuksen kilpailutusta ei keskitetä – lautakunnan puheenjohtaja pitää päätöstä nykylain vastaisena

Alueellinen jätehuoltolautakunta hylkäsi esityksen keskitetystä kilpailutuksesta. Kiinteistönhaltijat hoitavat jätteenkuljetuksen kilpailutuksen jatkossakin itse.

Jätteiden kuljetuksen kilpailutuksessa jatketaan nykyisellä mallilla. Kuva: Yle

Jätteiden kuljetus pysyy ennallaan Lounais-Suomen jätehuoltoyhtiön alueella.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti, että Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Paimion, Paraisten, Pöytyän, Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun alueilla kiinteiden jätteiden kuljetuksessa pysytään nykyisessä kiinteistönhaltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa.

Päätös syntyi lautakunnassa tiukan äänestyksen jälkeen äänin 8-7.

Lautakunnan enemmistö päätyi hylkäämään keskitetyn jätteenkuljetuksen muun muassa sen vuoksi, että hyvin suuri osa asiasta annetuista lausunnoista tukivat nykyistä järjestelmää. Monet omakotiliitot ja muun muassa Varsinais-Suomen Yrittäjät vastustivat keskitettyä järjestelmää.

Vastaehdotuksena oli, että ylikunnallinen Lounais-Suomen jätehuolto kilpailuttaisi kiinteiden jätteiden kuljetuksen keskitetysti itse, jolloin esimerkiksi omakotitaloasuja ei olisi itse saanut valita jätteiden kuljettajaansa.

Hajautettu malli kaatunut oikeudessa aikaisemmin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun jätehuollon kilpailutuksen järjestelystä on väännetty jätehuoltolautakunnassa. Edellisen kerran lautakunta päätti nykyisen mallin pitämisestä vuonna 2017. Sen jälkeen hajautetusta mallista valitettiin vuonna 2018 ja hallinto-oikeus kumosi päätöksen jätelain vastaisena.

Päätöksen kumoamisesta tehdyt valitukset hylättiin.

Jätehuoltolautakunnan puheenjohtaja Niina Ratilainen uskoo, että nyt tehdyllä päätöksellä on edessään sama kohtalo. Hänen mielestään keskeinen ongelma on, että hajautetussa järjestelmässä pysymistä ei ole perusteltu hallinto-oikeudelle riittävästi.

– Keskitetty järjestelmä on lain näkökulmasta ensisijainen ja jos alue haluaa käyttää hajautettua järjestelmää, se pitää pystyä perustelemaan erikseen. Eikä perustelua ole tehty uusimmassakaan päätöksessä mielestäni kovin tarkkaan, Ratilainen toteaa.

Ratilainen itse on kannattanut keskitettyyn kilpailutukseen siirtymistä.