1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Uusia ilmastonmuutoksen aiheuttajia tulee esiin jatkuvasti: Merten pohjatroolaus paljastui suursaastuttajaksi ja uusista hiilikaivoksista voi tulla metaanipommeja

Tiedot ilmastonmuutoksen aiheuttajista täsmentyvät. Uusi tieto ilmentää tarvetta vähentää ihmisen vaikutusta luontoon.

ilmastonmuutos
Greenpeacen aktivistit pudottelevat mereen kivenlohkareita
Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit pudottelivat mereen suuria kivenlohkareita vastustaakseen pohjatroolausta ja luvatonta kalastusta Puolan rannikolla vuonna 2013.Marcin Bielecki / EPA

Kuluvalla viikolla on julkaistu kaksi tutkimusta, jotka tuovat uutta tietoa ilmastonmuutoksen aiheuttajista ja tulevista uhkatekijöistä.

Brittiläinen Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo Nature-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan valtamerillä tapahtuva pohjatroolaus paitsi tuhoaa merenpohjan luontoa, aiheuttaa myös erittäin paljon ilmastopäästöjä.

Uutistoimisto Reuters puolestaan uutisoi Global Energy Monitor -tutkijayhteisön selvityksestä, josta käy ilmi, että eri maihin suunnitellut uudet hiilikaivokset aiheuttaisivat suuremmat päästöt kuin Yhdysvaltain kaikki nykyään toiminnassa olevat hiilivoimalat yhteensä.

"Pohjatroolauksen haittoja olisi helppo vähentää"

Pohjatroolaus on kaupallinen kalastustapa, jota harjoitetaan kaikilla suurilla merialueilla. Siinä suuria, painoilla varustettuja trooleja vedetään pitkin merenpohjaa, jolloin verkkoon tarttuvat kaikki merenelävät, jotka ovat silmäkokoa suurempia.

Ympäristöjärjestöt ovat jo kauan varoittaneet, että pohjatroolaus aiheuttaa vakavaa luontotuhoa, koska trooleihin jää paljon sivusaalista ja raskaat troolit raapivat merenpohjan pilalle. Tuolloin esimerkiksi koralliriutat vahingoittuvat.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan pohjatroolaus myös vapauttaa valtavasti merenpohjaan sitoutunutta hiilidioksidia. Vapautuvan kasvihuonekaasun määrä on verrannollinen koko maailman lentoliikenteen aiheuttamiin päästöihin.

Tällä hetkellä vain seitsemän prosenttia merenpohjasta on suojeltu. Luonnontutkijoiden mukaan suojelu pitäisi laajentaa jopa 30 prosenttiin, jotta merten luonto olisi turvassa.

Uusimman raportin kirjoittajat laativat algoritmin, jonka perusteella he kartoittivat tärkeimmät merialueet, jotta kolme olennaista tavoitetta saataisiin toteutettua. Tavoitteet olivat meriluonnon turvaaminen, ilmastopäästöjen minimointi sekä riittävä kalansaalis.

Tutkijat havaitsivat, että suojelualueiden laajentaminen nykytasosta neljällä prosenttiyksiköllä toisi jopa 90 prosentin vähenemän ilmastopäästöihin, jos suojelukohteet valittaisiin huolella. Suurin osa tutkimuksen havaitsemista tärkeistä alueista oli lähellä rannikoita, mutta mukana oli myös kaukana avomerellä sijaitsevia matalikkoja.

Pohjatroolausta ei harjoiteta Suomen vesillä, mutta eteläisellä Itämerellä menetelmä on käytössä.

Pohjatroolaus on suuri syy Itämeren ahdinkoon, sanoo WWF – kärsijänä on koko meriluonto

"Pohjatroolaus on saatava pannaan" – Norjalaiset ja venäläiset kalastusalukset siirtyvät pohjoisemmaksi ilmaston muuttuessa

Suunnitellut hiilikaivokset syytäisivät metaania

Hiilen polttaminen energiaksi aiheuttaa paljon ilmastopäästöjä. Tästä syystä hiilivoiman suosio on romahtanut länsimaissa.

Hiiltä kuitenkin tuotetaan edelleen ja uusia hiilikaivoksia suunnitellaan eri maihin.

Global Energy Monitor -tutkijayhteisö nostaa esiin itse hiilikaivosten aiheuttamat metaanipäästöt. Metaani on hiilidioksidin jälkeen toiseksi merkittävin ilmastonmuutoksen aiheuttaja.

Neurathin ja Niederaussemin hiilivoimalat sekä Hambachin suuri hiilikaivos.
Saksan Neurathin ja Niederaussemin hiilivoimalat sekä etualalla Hambachin suuri hiilikaivos.Philipp Guelland / EPA

Vuonna 2019 Yhdysvaltain ympäristövirasto arvioi, että yhdeksän prosenttia maailman metaanipäästöistä pääsee ilmaan käynnissä olevista tai lopetetuista hiilikaivoksista.

Global Energy Monitorin selvityksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan maailmalla on ainakin 430 ehdotettua tai valmistelussa olevaa hiilikaivoshanketta. Jos ne kaikki toteutuvat, kaivosten metaanipäästöt vastaisivat Yhdysvaltain kaikkien vuonna 2019 toiminnassa olleiden hiilivoimaloiden hiilidioksidipäästöjä.

Uusia hiilikaivoksia on suunnitteilla ainakin Kiinaan, Australiaan, Venäjälle, Intiaan, Etelä-Afrikkaan, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Yhdysvaltain uusi hallinto tosin on ilmoittanut pyrkivänsä vähentämään kasvihuonepäästöjä.

Kaivosyhtiöt voivat myös hyödyntää kaivoksista vapautuvaa metaania. Se voidaan ottaa talteen ja käyttää esimerkiksi kaivoksen omissa, energiaa vaativissa toiminnoissa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi