Perhe muutti ilmaiseksi juuri ehostettuun asuntoon – ainoa tehtävä on mainostaa uutta kotikuntaa somessa: "Ei meitä pakoteta kehumaan kaikkea"

Luumäen kunta halusi perheen kertomaan elämästään Luumäellä.

Sami Sivonen, Laura Kiretti ja Hugo Sivonen somettaa Luumäellä
Sami Sivonen, Laura Kiretti ja heidän Hugo-poikansa somettavat ja saavat sen myötä ilmaisen asunnon.

– Se oli tarjous, johon piti tarttua, sanoo Sami Sivonen.

Kaksi viikkoa sitten Laura Kiretin ja Sami Sivosen perheessä alkoi uusi alku.

He muuttivat maaliskuun alussa Luumäen Risulahteen. Siellä odotti juuri ehostettu rivitalokolmio, jonne perhe aikoo asettua ainakin vuodeksi.

Asunto on ilmainen, sillä he ovat lupautuneet kertomaan Luumäen kunnasta sosiaalisessa mediassa. Muuta ei tarvitse ilmaisen asunnon hyväksi tehdä.

Vaatimus on somettaa ainakin kerran viikossa, mutta ensimmäisen kahden viikon aikana juttuja on lähtenyt liki joka päivä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kouvolan ja Lappeenrannan välissä sijaitseva reilu 4 500 asukkaan Luumäki kamppailee saman ongelman kanssa kuin moni muukin suomalainen kunta: väki vähenee.

Viime syksynä kunta ideoi kampanjan, jolla Luumäelle houkuteltaisiin perhe asumaan. Tarjolla vuodeksi ilmainen asunto – eikä perheen tarvitsisi muuta kuin somettaa.

Kaikkiaan kuusi perhettä ilmoittautui, ja niistä kunta valitsi kolmihenkisen perheen: Sami Sivonen ja Laura Kiretti sekä heidän 5-vuotias poikansa Hugo Sivonen.

Käsillä oli aika, jolloin tällaisen elämänmuutoksen pystyi tekemään.

– Hugolla oli alkamassa esikouluvaihe, ja oikeastaan uusi vaihe koko elämässään, kertoo perheen isä Sami Sivonen.

Facebookissa perhe kertoo elämästään Luumäellä. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Luumäelle perhe muutti Tampereen naapurikunnasta Pirkkalasta. He olivat jo vuoden päivät katselleet asuntoa sekä Pirkanmaalta että Etelä-Karjalasta.

Sopivaa ei löytynyt, eikä oikein sellaista syytäkään, että miksi jäädä Pirkanmaalle tai muuttaa Etelä-Karjalaan.

– Sitten kun tämä tuli, me kummatkin Samin kanssa ajattelimme, että tämä on meidän juttumme, jos vain tullaan valituksi, kertoo Laura Sivonen.

Saa olla kriittinen

Edellytyksenä ilmaisen asunnon saamiseksi oli, että perhe kertoo vuoden ajan sosiaalisessa mediassa rehellisiä tunnelmia ja näyttää kuvia asumisestaan Luumäellä. Aiheina saivat olla niin päivähoito, koulunkäynti, harrastusmahdollisuudet, työnteko kuin kunnan palvelut ja luonto.

– Kunta toivoo, että luomme rehellistä mielikuvaa. Ei meitä pakoteta tekemään positiivista päivitystä ja kehumaan kaikkea. Toki me haluamme myös levittää hyvää sanomaa. Olisihan ikävää, jos me vain jurottaisimme täällä, kertoo Sami Sivonen.

Omista hyvin henkilökohtaisista asioista perhe ei kerro, mutta muuten ovat hyvin avoimia. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kriittisiäkin he lupaavat antaa.

– Olen jo ihmetellyt läheistä luistelukaukaloa, että miksi sitä ole jäädytetty. Tosin sitten ilmeni, ettei se ole kunnan hoitama kaukalo, sanoo Sami Sivonen.

Tyhjää tilaa

Kiretin ja Sivosen perhe sai kolme huonetta, keittiö ja sauna -asunnon rivitalosta. Kyseessä on kunnan vuokra-asunto, joka oli edellisen asukkaan jäljiltä pintaremontoitu.

Kunnan vuokra-asuntoyhtiö Luumäen asunnot oy:llä on kunnassa liki 300 vuokra-asuntoa. Niistä tyhjillään on tällä hetkellä 15.

– Meillä on vuokra-asuntoja paljon kunnan asukasmäärään nähden, sanoo isännöitsijä Veera Heikkilä Luumäen isännöintipiste oy:stä.

Heikkilä kertoo, että ajatus asunnon tarjoamisesta syntyi viime syksynä. Sillä toivotaan kuntaan näkyvyyttä ja lisää asukkaita.

– Että ei tarvitsisi mennä sille tielle, että joudutaan hyviä vuokra-asuntoja purkamaan, sanoo Heikkilä.

Sivosen ja Kiretin perheelle annettu rivitalohuoneisto on kunnan uusimpia vuokra-asuntoja, vaikka silläkin on ikää jo noin 20 vuotta.

Asunnon kuukausivuokra olisi noin 680 euroa. Somettava perhe saa asunnon lisäksi ilmaiseksi myös veden ja sähköt.

Työtä löytyi

Ehtona on, että perheen pitää tuottaa Facebook- ja Instagram-tileille sisältöä vähintään kerran viikossa. Ainakin kuluneen kahden viikon aikana intoa perheellä on riittänyt pyydettyä paljon enempään somettamiseen.

– Yllättävän luontevaa on ollut. On ollut mukava saada jakaa toisille hetkiä meidän arjestamme. Toivomme, että joku Etelä-Karjalan ulkopuolelta saisi kipinän muuttaa tänne, sanoo Laura Kiretti.

Sami Sivonen kuvaa, kun perhe nauttii aamiaista. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Sami Sivonen on alun perin Lappeenrannan naapurikaupungista Imatralta kotoisin, joten seutu oli jo entuudestaan vähän tuttu. Hän on ammatiltaan teatteriohjaaja ja ohjannut tähänkin mennessä myös eteläkarjalaisia harrastajateattereita.

– Mukava kun koti on nyt täällä päin, niin ei tarvitse yötä myöten ajella kotiin, kertoo Sivonen.

Tosin nyt teatteriala on koronarajoitusten takia tauolla. Siksi Sami Sivosen päässä pyörii jo käsikirjoituksia tulevia teatterijuttuja varten.

Laura Kiretti on puolestaan lastenhoitaja. Hänellä oli vakituinen työpaikka Pirkkalassa, mutta luotti siihen, että varhaiskasvatusalalla töitä riittää.

– Sain tästä läheltä päiväkodista kolmen kuukauden sijaisuuden. Siellä on aivan ihania ihmisiä, kertoo Kiretti.

Alku lupaavaa

Parin viikon aikana perhe on saanut Facebookiin liki 300 seuraajaa ja Instagramiin melkein 500.

– Olemme tosi yllättyneitä, että siellä on seuraajia jo noin paljon. Olemme tosi tyytyväisiä, sanoo Lauri Kiretti.

Ainakin ensimmäiset päivät someperheellä ovat olleet mieluisat. Perheen Hugo-poikakin kertoo jo saaneensa ainakin yhden uuden kaverin.

Instagramissa alkaa kohta olla 500 seuraajaa. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Laura Kiretti ihailee paikallisten asukkaiden ystävällisyyttä.

– Erittäin lämmin on ollut vastaanotto. Ihmiset kadulla ja kaupassa tervehtivät, esittäytyvät ja toivottavat tervetulleiksi.

Seuraavaksi Sami Sivonen on lähdössä käymään Luumäen kuntakeskuksessa Taavetissa. Sieltä on odotettavissa postaus.

Mutta aivan kaikkea he eivät lupaa kertoa.

– Henkilökohtaisia asioita emme kerro. Postaamme asioita, jotka liittyvät Luumäkeen.

Perheen pesti kestää nyt vuoden. Vielä tässä vaiheessa he eivät voi luvata, että tulivatko jäädäkseen.

– Nyt tuntuu siltä, että ihan hyvin voisi jäädä. Toki me annamme tämän alkuhuuman ensin laskeutua ja katsomme sitten, miltä miestä tuntuu. Pidetään ovet auki ja kaikki on mahdollista, sanoo Laura Kiretti.

Sirkka Haverinen tapasi Laura Kiretin, Sami Sivosen ja heidän Hugo-poikansa Luumäellä.