1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hyvinvointikeskus

Pieni teollisuuskaupunki sai rakentaa uuden sairaalan poikkeusluvalla – katso videolta, miltä uutuuttaan hohtavassa sote-keskuksessa näyttää

Varkaudessa useat tärkeät palvelut ovat tästä päivästä lähtien saman katon alla.

Hyvinvointikeskus
Varkauden uusi terveyskampus avaa tänään ovensa
Varkauden uusi terveyskampus avaa tänään ovensa

Poikkeuksellinen ponnistus saavuttaa maanantaina yhden etapin, kun reilun 20 000 asukkaan Varkaus avaa uuden terveyskampuksensa, Aalto-hyvinvointikeskukseksi nimetyn rakennuksen ovet.

Saman katon alle on koottu sosiaali- ja terveyspalvelut erikoissairaanhoitoa myöten. Samasta paikasta järvimaisemasta löytyvät jatkossa esimerkiksi päivystys, neuvolapalvelut, suun terveydenhuolto ja sosiaalityö.

– Tämä on Varkauden kaupungin historian suurin investointi. Samalla olemme edelläkävijöitä, kun tuomme nämä palvelut samaan yhteyteen, toteaa kaupunginjohtaja Hannu Tsupari.

Potilashuone Varkauden sote-keskuksessa.
Huoneet ovat yhdelle potilaalle tarkoitettuja. Jukka Eskanen / Yle

Monin paikoin Suomessa sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat yhä erillisissä yksiköissään ja kuntalaiset kulkevat luukulta toiselle hoitamassa asioitaan.

Yhteiset tilat helpottavat tiedonkulkua eri ammattilaisten välillä ja mahdollistavat moniammatillisen yhteistyön. Uusissa tiloissa työskentelee noin 350 ihmistä.

– Tämä uusi sote-keskus oli minullekin syy hakeutua Varkauteen töihin. Täällä yhdistyvät huipputeknologia ja sosiaali- ja terveyspalveluiden integrointi, kertoo sosiaali- ja terveysjohtaja Soile Merilä. Hän aloitti työt Varkaudessa noin kuukausi sitten.

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö on Varkaudessa jo entuudestaan tuttua.

Rakennushanke on myös siksi poikkeuksellinen, että Suomessa on lailla rajoitettu uusia sote-investointeja. Syynä on, että valtakunnallinen sote-uudistus on yhä keskeneräinen.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi kesäkuussa 2017 poikkeusluvan uuden sairaalan rakentamiselle Varkauteen.

Nukutusta vaativa leikkaustoiminta sen sijaan on käytännössä Varkaudessa jo päättynyt hallinto-oikeuden päätöksellä. Asiasta väännettiin monta vuotta.

– Käymme parhaillaan erikoissairaanhoidon osalta neuvotteluja niin KYSin kuin Terveystalon kanssa esimerkiksi siitä leikkaustoiminnasta, joka ei vaadi nukutusta, kertoo Tsupari.

Terveystalon kanssa aiemmin tehty ostopalvelusopimus on voimassa vuoteen 2025 saakka. Osan erikoissairaanhoidon palveluista tuottaa tälläkin hetkellä Kuopion yliopistollinen sairaala.

Kahvilatilat Varkauden hyvinvointikeskuksessa
Kahvila-ravintolapalvelut on sijoitettu rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Jukka Eskanen / Yle

Uudisrakennus on hankittu leasing-rahoituksella, eli käytännössä kaupunki vuokraa tilat käyttöönsä. Elinkaarimalli (siirryt toiseen palveluun) tarkoittaa sitä, että rakennuksen ylläpito jää rakentajalle sovituksi ajaksi.

Rakennuksen ylläpitokustannukset ovat noin 950 000 euroa vuodessa. 20 vuoden ylläpidon palvelukustannukset ovat yli 18 miljoonaa euroa. Rakentamiskustannukset olivat yli 37 miljoonaa euroa.

Vanha sairaalarakennus puretaan

Uudessa rakennuksessa on yli 100 vastaanottohuonetta ja yhteensä yli 70 potilaspaikkaa.

Aiemmassa sairaalarakennuksessa on ollut sisäilmaongelmia ja se puretaan. Vanhasta rakennuksesta on siirretty uuteen ainoastaan ne kalusteet, jotka on voitu tehopuhdistaa.

Muutto vanhoista tiloista uusiin tapahtui pääosin viime viikonlopun aikana. Uudisrakennuksessa on tilaa yli 15 000 kerrosneliömetriä. Potilaista suurin osa siirrettiin uuteen sote-keskukseen sunnuntain aikana.

Päivystyksen ulko-ovi Varkauden sote-keskuksessa
Samasta rakennuksesta löytyy niin perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon kuin sosiaalityön palveluita. Jukka Eskanen / Yle

Uuden sote-keskuksen palveluita käyttävät varkautelaisten lisäksi myös Joroisten asukkaat. Hyvinvointikeskuksen palveluiden piirissä on näin ollen yhteensä noin 25 000 asukasta. Päivittäin asiakkaita käy 250–300.

Uudistukset ja muutokset tapahtuvat harvoin ilman, että jokin käänne puhuttaa. Varkaudessa käytiin vielä viime viikolla keskustelua (siirryt toiseen palveluun) siitä, nimetäänkö uudisrakennus lopullisesti Aalto-hyvinvointikeskukseksi.

– Nimi saatiin nimikilpailulla, ja hyvinvointikeskus-nimitystä on käytetty myös muualla vastaavissa rakennuksissa, kertoo hallintojohtaja Toni Leppänen.

Lue myös:

Suomessa rakennetaan kalliita sairaaloita, vaikka sote-uudistus on vielä kesken: "Laki ei näytä hillinneen investointeja"

Sodankylän esimerkki kiinnostaa koko maassa – sote-keskuksen rakentamismalli kopioitiin muuallekin

Lue seuraavaksi