1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumausainerikokset

Niko Ranta-ahoa epäillään taas uusista törkeistä huumerikoksista, nyt kolmella paikkakunnalla

Keskusrikospoliisin lisäksi Ranta-ahon vangitsemista vaati Etelä-Suomen syyttäjänlaitos.

Huumausainerikokset
Niko Ranta-aho Turussa 6. heinäkuuta 2019.
Niko Ranta-ahoa epäillään uusista törkeistä huumausainerikoksista. Kuva on heinäkuulta 2019. Poliisin esitutkintamateriaali

Liikemies Niko Ranta-ahoa epäillään taas uusista huumerikoksista. Uusien törkeiden huumausainerikosten epäillään tapahtuneen Helsingissä, Mäntsälässä ja Lahdessa joulu- ja tammikuun välillä.

Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli perjantaina Ranta-ahon vangitsemista ja totesi, että häntä epäillään todennäköisin syin kahdesta uudesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Oikeuden mukaan rikoksesta epäillyltä Ranta-aholta ei kuitenkaan saa riistää vapautta tämän vangitsemispäätöksen nojalla ennen kuin Espanja on antanut suostumuksensa syytteen nostamiseen vangitsemispäätöksessä tarkoitetuista teoista.

Ranta-aho vangittiin kuitenkin perjantaina todennäköisin syin epäiltynä toisesta tapauksesta eli uudestaan epäiltynä törkeästä huumausainerikoksista Vantaalla ja Helsingissä.

Yle kertoi viime viikolla, että keskusrikospoliisilla on jo yhteensä kymmenen epäiltyä tässä huumevyyhdissä, johon liittyy samoja epäiltyjä kuin Katiska-huumejutussa. Perjantaina paljastuneessa uudessa tapauksessa Ranta-ahon vangitsemista vaati Etelä-Suomen syyttäjänlaitos.

Ranta-aho siirrettiin Espanjan vankilasta Suomeen helmikuussa. Ranta-ahoa epäillään elokuusta marraskuuhun 2020 Vantaalla tapahtuneesta törkeästä huumausainerikoksesta sekä marraskuussa 2020 Helsingissä tapahtuneesta törkeästä huumausainerikoksesta. Törkeän veropetoksen epäilty tapahtuma-aika on marraskuusta 2016 toukokuuhun 2020.

Tähän keskusrikospoliisin tutkimaan vyyhteen liittyy yhteensä kymmenen epäiltyä. Huumevyyhdin epäillyt rikospaikat paisuivat pääkaupunkiseudulta muihin isoihin kaupunkeihin.

Lahden ja Tampereen epäillyt törkeät huumausainerikokset ovat tapahtuneet joulu- ja maaliskuun aikana. Riihimäen osalta epäily koskee vuodenvaihdetta ja tammikuun alkupuolta.

Kesken oikeudenkäynnin

Huumevyyhdin epäillyt rikokset ovat poliisin mukaan tapahtuneet kesken Ranta-ahon oikeudenkäynnin niin sanotussa Katiska-huumevyyhdissä. Hän vastasi näihin syytteisiin vapaalta jalalta.

Samaan aikaan hän on esiintynyt myös Nelosen Ruutu-palvelussa esitetyssä truecrime-dokumenttisarjassa.

Ranta-aho vapautui kesällä vankilasta eli hänen epäillään syyllistyneen uusiin rikoksiin tekoaikojen perusteella pian vankilasta vapauduttuaan. Vyyhdissä on muitakin epäiltyjä, joista osa liittyy Katiska-käsittelyyn.

Katiska-jutun oikeuskäsittely päättyi Helsingin käräjäoikeudessa lokakuussa. Oikeus ei ole vielä antanut ratkaisuaan syytteistä.

Lue lisää:

Niko Ranta-ahoon liitetty epäilty huumevyyhti paisuu: jo yhteensä kymmenen epäiltyä ja uusia kaupunkeja

Oikeus ei päästänyt uusista huumerikoksista epäiltyä Niko Ranta-ahoa koronakaranteenin takia paikalle, testit asianajajan mukaan negatiivisia

"Oli ollut kylmää ja torakoita" – asianajajan mukaan uusista rikoksista epäilty Niko Ranta-aho siirrettiin Espanjasta Tampereelle vankilaan

Jo viides vangitseminen Niko Ranta-ahoon liittyvässä laajassa törkeässä huumevyyhdissä: epäillään uusista rikoksista kesken oikeudenkäynnin