1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Outokumpu

Hautalammen kaivoshankkeen pomo rauhoittelee outokumpulaisia: Kaupunki ei vajoa eikä Sysmäjärven tilaa huononneta

Finncobalt-yhtiö laatii parhaillaan lisäselvityksiä Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle kobolttikaivoksen ympäristövaikutuksista.

Kaivostoiminta ja kaupungin jätevedet kuormittavat Sysmäjärveä Outokummussa. Noin 700 hehtaarin järvi on arvokas kosteikkoalue ja lintujärvi. Kuva: YLE / Ilari Papinniemi

Koboltti on kriittinen metalli (siirryt toiseen palveluun), jonka kysyntä maailmalla kasvaa nopeasti, kun halutaan siirtyä vähähiiliseen yhteiskuntaan. Liikenteen sähköistymiseen liittyen Suomessa julkaistiin tammikuussa kansallinen akkustrategia (siirryt toiseen palveluun).

Finncobalt-yhtiö haluaa ottaa tuotantoon Outokummun entisen kuparikaivoksen alueella sijaitsevan malmion. Sieltä voi saada kasvavan sähköautoteollisuuden akkuihin tarvitsemia koboltti- ja nikkelikemikaaleja.

Korkean työttömyyden Outokummussa uudet työpaikat kiinnostavat, mutta kaupungissa tiedetään kokemuksesta kaivostoiminnan kielteisetkin seuraukset. Siksi uusi kaivoshanke myös huolestuttaa.

Keretin vanha kaivos jätetään rauhaan

Finncobaltin toimitusjohtaja Markus Ekberg vakuuttaa, että Outokumpuun suunniteltu kobolttikaivos ei aiheuttaisi joiden asukkaiden pelkäämiä maanvajoamisia kaupungin keskustassa.

– Ilmeisesti jostakin on lähtenyt liikkeelle, että me tyhjentäisimme vanha Keretin kaivoksen, mutta sitä emme ole missään nimessä tekemässä, vaan toimimme 200 metriä Keretin kaivoksen yläpuolella, Ekberg selvittää.

Toimitusjohtajan mukaan Finncobalt ei aio koskea Keretin kaivoksen vesiin tai täyttöaineisiin.

Kaivosyhtiö laatii nyt Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle lisäselvityksiä hankkeen ympäristövaikutuksista kuten jätevesien hallinnasta ja kaivannaisjätteiden varastoinnista.

Uuden kaivoksen aiheuttamat riskit pohjavedelle kiinnostavat myös outokumpulaisia. Asia on tuttu kaivosammattilaiselle.

– Siitä Keretin vanhasta rikastushiekasta on lähtenyt pohjavesien pilaantuminen. Siinä on viisi prosenttia rikkiä, meidän rikastushiekassa tulee olemaan alle puoli prosenttia rikkiä, Ekberg rauhoittelee.

Paikallisia arveluttaa myös Finncobaltin kaivoshankkeen vaikutus Outokummun ja Liperin rajalla sijaitsevan Sysmäjärven tilaan.

Sysmäjärven kantokykyä pohditaan

Sysmäjärvi on arvokas kosteikkoalue ja lintujärvi, joka kuuluu valtakunnalliseen Natura-vesiensuojeluohjelmaan.

Outokummun kaupungin ympäristönsuojelun valvontasuunnitelman mukaan Sysmäjärvi on erittäin rehevä, kärsii kaupungin jätevedenpuhdistamon ja teollisuuden aiheuttamasta voimakkaasta kuormituksesta ja on vedenlaadultaan vain tyydyttävä.

Kaivosyhtiön toimitusjohtaja saa vastata myös Sysmäjärveä koskevaan huoleen.

– Siitä pitää lähteä, että Sysmäjärven tila ei huonone. Mikä on lisäkuormitusta ja mikä on sellaista, jonka Sysmäjärvi voi ottaa vastaan, se jää tässä prosessissa selvitettäväksi, Markus Ekberg toteaa.

Ympäristöselvitysten ohella Finncobalt etsii parhaillaan urakoitsijaa jatkamaan kaavaillun kaivosalueen kairaamista. Lisäksi yhtiö teettää lähikuukausina arvion Hautalammen mineraalivarannoista ja kaivoshankkeen kannattavuudesta.

Ryhdytäänkö Outokummussa tuottamaan akkukemikaaleja sähköautoteollisuudelle, ratkeaa todennäköisesti ensi vuonna. Viimeistään keväällä 2023 ruotsalainen Eurobattery Minerals Ab päättää, jatkaako se Hautalammen kaivoshankkeen rahoitusta.