1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuminen

Hallitus haluaa helpottaa ensiasunnon ostajien tilannetta, ASP-järjestelmään harkitaan uudistuksia – ikäraja pois ja lainakatto ylös?

Jatkossa saattaa tulla mahdolliseksi myös yhdistää kaksi lainaa.

asuminen
Hallitus tarkastelee ASP-lainan päivittämistä
Hallitus tarkastelee ASP-lainan päivittämistä

Asuntoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo Marja Sannikan haastattelussa, että hallitus tarkastelee ensiasunnon ostamiseen tarkoitetun ASP-järjestelmän päivittämistä nykyaikaan asuntojen hintojen noustua.

– Me huolehdimme, että järjestelmä on toimiva ja mahdollistaa tänä päivänä sen, että nuoret voivat ostaa asunnon.

Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingissä valtion tukeman ASP-lainan maksimisumma on 180 000 euroa. Ostajan on säästettävä 10 prosenttia asunnon hinnasta.

Mikkosen mukaan tarkoitus on pohtia lainakaton nostamista.

– Se on jäänyt jälkeensä varsinkin kasvukeskuksissa, missä hinnat ovat nousseet. Se ei vastaa enää todellisuutta, ja tähän on tarkoitus tehdä muutos.

Mikkonen sanoo, että tarkastelussa on myös muiden lainaehtojen päivittäminen. Esimerkiksi tämänhetkinen 39 vuoden yläikäraja saattaa muuttua. Mikkosen mukaan mahdollista olisi korottaa ikärajaa tai poistaa se kokonaan.

Yksi uusi ajatus on myös kahden ASP-lainan yhdistäminen.

– Moni on ehkä säästövuosien aikana perheellistynyt ja tarve onkin sitten perheasunnolle, Mikkonen toteaa.

ASP-päivitys on yksi Mikkosen mainitsemista keinoista, joilla hallitus pyrkii mahdollistamaan kohtuuhintaisen asumisen. Mikkosen mukaan olennaista on myös yhteistyö kuntien kanssa ja riittävän asuntotuotannon varmistaminen.

– Tavoite on, että asuntojen hinnat tulisivat alas niin, että kohtuuttoman korkeiden hintojen alueilla yhä useampi pystyisi asumaan kohtuuhintaisesti.

Miten ministeri kommentoi asumisen kalleutta ja asumistukia? Katso Marja Sannikan koko jakso alta. Vieraina ovat myös VATT:n tutkimusjohtaja Essi Eerola ja vastikään minitaloon Pälkäneelle muuttanut Salla Flinkman. Ohjelman voi katsoa myös Yle TV1:ltä perjantaina 19.3.2021 klo 20.

Lue seuraavaksi