1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Suomi aloitti rajavalvonnan vuosi sitten, nyt Ruotsikin on mukana – torniolaisen Anja Grekulan mielestä Ruotsin mukaantulo tiukensi valvontaa myös Suomessa

Torniosta Ruotsin Kalixissa työssä käyvä Anja Grekula kohtaa nyt kahden maan viranomaiset työmatkallaan.

rajavalvonta
Anja Grekula
Ruotsin poliisin valvonta on hyvin tarkkaa. Poliisi haluaa nähdä passin, työnantajan todistuksen ja negatiivisen koronatestituloksen, joka saa olla korkeintaan viikon vanha, kertoo Anja Grekula.Juuso Stoor / Yle

Suomen ja Ruotsin rajaa on koronan vuoksi valvottu jo vuoden ajan. Pitkään valvontatehtävissä partioivat yksinomaan Suomen viranomaiset, kunnes Ruotsikin viimein tiukensi otettaan ja tekikin sen huolella.

Vaikka Suomi valvoi rajaa, on Norrbottenin huono koronatilanne tihkunut myös Länsi-Pohjan puolelle. Vuotoa on kuitenkin saatu tukittua, kun Ruotsi ja Suomi molemmat tiukensivat koronavalvontaa Tornionlaakson raja-asemilla.

Ennen Ylitorniolla maanantaina ilmi tullutta tartuntaryvästä Länsi-Pohjan tilanne oli jopa hyvä. Ilmaantuvuusluku oli kahdenkymmenen paikkeilla sataa tuhatta asukasta kohti, kun se vielä marraskuussa oli 125. Länsi-Pohjassa oli tuolloin hetken Suomen huonoin tilanne.

Norrbottenin tartuntaketjuja saatiin katkottua, kun Ruotsi ryhtyi helmikuussa vaatimaan maahan tulijoilta todistusta negatiivisesta koronatestistä.

Torniolainen sairaanhoitaja Anja Grekula käy päivittäin töissä Kalixin sairaalassa 50 kilometrin päässä Ruotsin rajalta.

– Ruotsin poliisin valvonta on hyvin tarkkaa. Poliisi haluaa nähdä passin, työnantajan todistuksen ja negatiivisen koronatestituloksen, joka saa olla korkeintaan viikon vanha.

Myös Suomen rajavalvonta on tiukentunut, kun Ruotsi aloitti valvonnan. Työpaikalta kotiin palatessa Grekulaa vastassa ovat Suomen viranomaiset.

– Koen, että valvonta on Suomen puolellakin tiukentunut. Täälläkin vaativat henkilötodistuksen ja negatiivisen koronatestituloksen. Kysyvät, että koska olen käynyt testissä viimeksi.

Anja Grekula kertoo, että "nenäröörit" pysyvät hyvin auki, koska hänen täytyy käydä kerran viikossa koronatestissä. Testaus hoidetaan Grekulan työpaikalla Kalixissa.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa viides helmikuuta. Taustalla liikenneruuhka.
Suomi oli lähes vuoden yksin valvomassa koronaturvallisuutta rajalla. Ruotsi aloitti oman valvontansa helmikuussa.Juuso Stoor / Yle

Ruotsin valvonnan jatkosta ei vielä tietoa – Suomen jäljitystyö saa kiitosta

Norrbottenissa koronatilanne on ollut pitkään huono ja se näkyi myös Suomen puolella erityisesti Torniossa. Myös koronaviruksen brittimuunnosta pääsi Tornion kautta leviämään eri puolille Suomea. Nyt rajasta on nyt tullut virukselle este.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila sanoo, että rajavalvonnalla on iso merkitys.

– Meillä aloitettiin helmikuun puolivälissä Suomeen tuleville ympärivuorokautinen testaustoiminta Tornion kaupungin toimesta ja samaan aikaan Ruotsi otti käyttöön maahan tuleville ennakkotestivaatimuksen.

Taskilan mielestä on ollut hyvä, että Ruotsin puolelle menemisen vaaroista on jatkuvasti muistutettu. Se on vähentänyt liikennettä rajalla ja lievittänyt koronatilannetta.

Ruotsin rajavalvonnan jatkumisesta ei ole varmuutta. Ruotsin rajapoliisi aloitti valvonnan 6. helmikuuta, ja sen on ilmoitettu jatkuvan maaliskuun loppuun asti. Ruotsin sisäministeriöstä kerrotaan, että valvonnan jatkumisesta huhtikuulla ei ole vielä päätetty.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo, että Länsi-Pohjan ja Lapin tartuntojen jäljittäminen ja tartuntaketjujen katkaiseminen ovat onnistuneet hyvin.

– Kun tuli tietoon, että tietyltä alueilta Ruotsista levisi virusmuunnosta Suomen puolelle, pohjoisessa tehtiin varsin paljon tehokasta jäljitystyötä. Sen ansiosta pystyttiin katkaisemaan tartuntaketjuja ja löytämään niitä tapauksia.

Lue seuraavaksi