1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoluebarometrit

Sanna Marinin hallituksen suosio kasvoi jälleen – yli 60 prosenttia tyytyväisiä hallitukseen, joka neljäs oppositioon

Perjantaina julkaistun Puoluebarometrin mukaan kuntavaalien äänestysinto on hieman korkeammalla kuin neljä vuotta sitten.

Puoluebarometrit
Pääministeri Sanna Marin menossa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolla.
Sekä hallitus että pääministeri Sanna Marinin puolue SDP saivat tuoreimmassa Puoluebarometrissa mittaushistorian toiseksi suurimman suosionsa. Jussi nukari / Lehtikuva

62 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimintaan, selviää tänään julkaistusta Puoluebarometrista.

Luku on taas kasvanut viime syksyn notkahduksen jälkeen, ja on 30-vuotisen mittaushistorian toiseksi korkein. Korkeimmat lukemat mitattiin koronakevään toukokuussa, jolloin 69 prosenttia ajatteli hallituksen suoriutuneen tehtävästään hyvin tai melko hyvin.

Koronakriisin aikana pääministeripuolueiden suosion on nähty kasvavan myös muualla Euroopassa (Helsingin Sanomat) (siirryt toiseen palveluun).

Kaikkein tyytyväisimpiä hallituksen toimintaan olivat sosiaalidemokraattien (97 %) ja vasemmistoliiton (94 %) kannattajat, kun taas perussuomalaisten tukijoista hallituksen toimia kiitteli vain 23 prosenttia.

Opposition toimintaan taas on tyytyväisiä 25 prosenttia vastanneista. Luku on hyvin lähellä viime marraskuun tasoa.

Kuntavaalien äänestysinto viime vaaleja korkeammalla tasolla

Barometrin mukaan kesäkuun kuntavaaleissa aikoo äänestää varmasti 59 prosenttia ja luultavasti 26 prosenttia vastaajista.

Muutama kuukausi ennen kevään 2017 vaaleja varmasti äänestävien osuus oli hieman matalampi, 55 prosenttia. Todellisuudessa vaaliuurnilla kävi tuolloin 59 prosenttia äänioikeutetuista.

Eri-ikäisten äänestäjien aikomuksissa on suuria ja melko totuttuja eroja. 70 vuotta täyttäneistä 76 prosenttia on varma äänestämisestään, kun taas 30-vuotiaista niin ajattelee vain 42 prosenttia.

SDP yhä pidetyin puolue, vihreät ja kokoomus selkeimpiä laskijoita

Suosituin puolue on edellisten mittausten tavoin SDP, josta ajattelee erittäin tai melko myönteisesti 50 prosenttia vastaajista. Tulos on puolueen toiseksi paras vuoden 1994 jälkeen.

Toiseksi eniten positiivisia ajatuksia saa keskusta, josta pitää 42 prosenttia vastaajista. Sen suosio nousi marraskuun mittauksen jälkeen eniten, 5 prosenttiyksikköä.

Suurin, 5 prosenttiyksikön lasku sen sijaan on tapahtunut vihreissä ja kokoomuksessa, joista piti järjestyksessä 39 ja 38 prosenttia vastaajista.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 20. maaliskuuta kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi