Hyppää sisältöön

Presidentti Biden ja varapresidentti Harris antoivat tukensa Yhdysvaltain aasialaistaustaisille: “Vaikeneminen on osallisuutta”

Varapresidentti Harrisin mukaan aasialaistaustaista väestöä kohtaan on hyökätty ja heistä on tehty syntipukkeja.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon odotetaan kertovan uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Kuva: AOP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että Yhdysvalloissa liian moni aasialaistaustainen pelkää turvallisuutensa puolesta tällä hetkellä.

Biden ja varapresidentti Kamala Harris puhuivat Emory -yliopistolla Atlantan lähellä Georgian osavaltiossa ja tapasivat aasialaistaustaisen yhteisön edustajia. Biden ja Harris antoivat tapahtumassa tukensa aasialaistaustaiselle väestölle, joka on ollut lisääntyvän väkivallan kohteena koronapandemian aikana.

Keskiviikkona kahdeksan ihmistä kuoli hierontayrityksissä tapahtuneissa ammuskeluissa Atlantan alueella Georgiassa. Kuolleista kuusi oli aasialaistaustaisia naisia.

Poliisi on ottanut kiinni 21-vuotiaan miehen epäiltynä ammuskeluista. Epäilty on kiistänyt tekonsa olleen motiiviltaan aasialaisvastainen.

Biden sanoo, että ihmisten on puhuttava ja toimittava kasvavaa muukalaispelkoa vastaan. Hän vertaa ongelmasta vaikenemista osallisuudeksi viharikoksiin.

– Vaikeneminen on osallisuutta. Emme saa olla osallisia, Biden toteaa.

Varapresidentti Kamala Harris kertoo, että viharikokset ovat lisääntyneet Yhdysvaltain aasialaistaustaista väestöä kohtaan dramaattisesti. Harrisin mukaan Atlantan ampumavälikohtaus on osa tätä kehityssuuntaa.

– Rasismi, muukalaispelko, sukupuoleen liittyvä syrjintä ovat todellisia ongelmia Yhdysvalloissa, ja ne ovat olleet sitä aina, Harris sanoo.

Harrisin mukaan aasialaistaustaista väestöä kohtaan on hyökätty ja heistä on tehty syntipukkeja.

– Minä ja presidentti emme aio vaieta tästä, vaan aiomme vastustaa väkivaltaa, viharikoksia ja syrjintää, Harris toteaa.

Sekä Biden että Harris ovat kritisoineet entistä presidenttiä Donald Trumpia aasialaisvastaisuuden lisääntymisestä koronapandemian aikana Yhdysvalloissa. Trump on toistuvasti kutsunut koronavirusta “kiinalaiseksi virukseksi”.

Aiheesta lisää: