1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkki erosi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvasta sopimuksesta – Järjestö: maassa murhattiin viime vuonna 300 naista

Eri puolilla Turkkia kutsuttiin koolle päätöstä vastustavia mielenosoituksia. Istanbulissa mielenosoitukseen osallistui tuhansia.

Mielenosoittajat kokoontuivat Istanbuliin vastustamaan päätöstä erota väkivaltaa torjuvasta sopimuksesta. Kuva: AOP

Tuhannet protestoivat Turkissa lauantaina päätöstä erota presidentin asetuksella naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lähisuhdeväkivaltaa ja syrjintää torjuvasta kansainvälisestä sopimuksesta.

Mielenosoittajat kannattelivat Turkissa murhattujen naisten kuvaa. Yhdessä kyltissä luki: ”Naiset voittavat tämän sodan.”

Istanbulissa lauantaina tuhannet ihmiset toistivat iskulausetta, jossa kehotettiin pyörtämään päätös.

– Olen kyllästynyt tuntemaan oloni turvattomaksi. Riittää jo, sanoi mielenosoittaja Banu uutistoimisto AFP:lle.

Paikallismedian mukaan pienempiä mielenilmauksia järjestettiin myös pääkaupungissa Ankarassa sekä Izmirissä.

Perheväkivalta merkittävä ongelma Turkissa

Turkkilaisen uutistoimisto Anadolu Ajansin mukaan presidentti Recep Tayyip Erdoğan allekirjoitti irtautumispäätöksen perjantaina.

Vuonna 2011 solmittu Istanbulin sopimus edellyttää hallituksia ottamaan käyttöön lainsäädäntöä, jolla väkivallantekijöitä muun muassa voidaan asettaa syytteisiin perheväkivallasta ja avioliitossa tapahtuvasta raiskauksesta.

Sopimuksen on allekirjoittanut suurin osa Euroopan maista, mukaan lukien Suomi.

Eurooppa-neuvoston pääsihteeri Marija Pejcinovic Buric kommentoi lausunnossaan, että Turkin päätös on valtava vastoinkäyminen pyrkimyksille suojella naisia ja tyttöjä väkivallalta.

Perheväkivalta ja naismurhat ovat merkittävä ongelma Turkissa. Paikallisen kansalaisjärjestön mukaan Turkissa murhattiin viime vuonna 300 naista.

Irtautumispäätöksen allekirjoitti presidentti Recep Tayyip Erdogan. Kuva: Pavel Golovkin / EPA

"Naiset pidetään toisen luokan kansalaisina"

Sopimuksesta irtautuminen aiheutti aikaisin lauantaina vihaisia reaktioita, ja sosiaalisessa mediassa naisia on pyydetty osoittamaan mieltään päätöstä vastaan.

Pääoppositiopuolue CHP:n edustaja Gökce Gökcen sanoi, että sopimuksesta eroaminen tarkoittaa sitä, että "naiset pidetään toisen luokan kansalaisina ja että naisten annetaan kuolla".

Muun muassa perheasioista vastaava ministeri Zehra Zümrüt Selcuk näkee, että Turkin lainsäädäntö olisi jo riittävän vahva toteuttamaan tarvittavia lakeja, kirjoittaa valtiojohtoinen Anadolu Ajansi.

Konservatiivien mukaan Istanbulin sopimus vahingoittaisi perheiden yhtenäisyyttä, kannustaisi avioeroon ja antaisi tasa-arvoon vedoten lisää hyväksyntää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Islamistisen ja konservatiivisen AKP-puolueen Erdoğan on lähes 20 vuoden ajan vienyt maata konservatiivisempaan suuntaan.

Naiset ympäri Turkkia järjestivät viime kesänä useita mielenosoituksia, kun suunnitelmat sopimuksesta irtautumisesta tulivat ilmi.

Lue lisää:

Turkki harkitsee eroamista kotiväkivaltaa torjuvasta Istanbulin sopimuksesta – Naiset protestoivat kaduilla

"Älä sekaannu vaatteisiini!" – Turkin naiset protestoivat shortseja käyttäneitä naisia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä

Erdoğan: Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on vastoin luontoa