Hyppää sisältöön

Australiassa varoitus hengenvaarallisista syöksytulvista – satoja ihmisiä evakuoitu ennätyksellisten rankkasateiden tieltä

Sydneyn liepeillä sijaitseva valtava varastoallas vuotaa yli.

Vapaaehtoistyöntekijät jakoivat lauantaina Penrithin kaupungin asukkaille hiekkasäkkejä tulvien hillitsemiseen. Kuva: Dean Lewins / EPA

Australian itärannikolla ennätykselliset rankkasateet ovat aiheuttaneet laajoja tulvia ja johtaneet satojen ihmisten evakuointiin.

Poliisin mukaan laajin evakuointi on tällä hetkellä käynnissä Uuden Etelä-Walesin osavaltion rannikkoalueilla Sydneystä pohjoiseen. Sateiden ennustetaan liikkuvan rannikkoa pitkin etelään päin, kertoo uutistoimisto AFP.

Australian ilmatieteen laitoksen mukaan alueella on satanut jo ennätykselliset 400 millimetriä perjantaiaamusta lähtien.

– Rankkasateet jatkuvat ja johtavat mahdollisesti hengenvaarallisiin syöksytulviin, ilmatieteen laitos varoittaa.

Viranomaiset ovat suorittaneet alueella kuluneen vuorokauden aikana satoja pelastustehtäviä. Australian pääministeri Scott Morrison on luvannut alueelle lisätukea pelastus- ja raivaustöihin.

Parramatta-joki tulvii Syndeyssä. Kuva: Dan Himbrechts / EPA

Lisää rankkasateita luvassa

Sydneyn alueelle juomaveden tarjoava valtava varastoallas on sateiden seurauksena alkanut vuotaa yli, kertoo sanomalehti Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun). Vastaavaa ei ole tapahtunut yli 30 vuoteen.

Varastoaltaan ylitsevuotaminen on herättänyt huolta ympäröivien Sydneyn esikaupunkialueiden turvallisuudesta.

AFP:n mukaan sateet ja tulvat hidastavat lisäksi koronarokotteiden jakamista Sydneyn alueella. Ensimmäisen suuren rokotusaallon on tarkoitus alkaa maanantaina, mutta sääolosuhteet vaikeuttavat rokoteannosten kuljetusta ja jakelua.

Helpotusta tilanteeseen ei ole luvassa ainakaan lähipäivinä. Maan yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että kahteen kolmasosaan maata ennustetaan rankkasateita ensi viikon aikana.

Katuja on suljettu tulvien vuoksi Sydneyn Schofieldissä. Kuva: Simon Bullard / EPA