1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Sydneyssä annettu evakuointimääräys tuhansille ihmisille sateiden ja tulvien vuoksi

Pelastustyöntekijät ovat suorittaneet noin sata pelastustehtävää lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Pelastusajoneuvot pyrkivät tulvavedessä kohti asuinaluetta Sydneyssä Australiassa. Kuva: Saeed Khan / AFP

Pelastusviranomaiset ovat antaneet evakuointimääräyksen tuhansille ihmisille Sydneyn luoteisosissa sunnuntaina.

Australian itärannikkoa ovat piiskanneet ennätykselliset sateet, kovat tuulet sekä mittavat tulvat, jotka ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa alueella.

Poliisin mukaan satoja ihmisiä on kerääntynyt evakuointikeskuksiin Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa.

Pelastustyöntekijät ovat saaneet yli tuhat avunpyyntöä ja suorittaneet noin sata pelastustehtävää lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kertoo uutistoimisto AFP.

Viranomaiset ovat varoittaneet myös hengenvaarallisista syöksytulvista, joita voi syntyä kun rankkasateet liikkuat viikonlopun aikana kohti etelää.

Ennätyksellisissä sateissa vettä on tullut perjantaiaamusta lähtien paikoin yli 400 millimetriä. Sääennusteiden mukaan rankkasateet saattavat jatkua torstaihin asti.

Uuden Etelä-Walesin pääministeri Gladys Berejiklian sanoi sunnuntaina, että sääolosuhteet tulevat sateen osalta vain huononemaan, kirjoittaa Sydney Morning Herald -sanomalehti.

Ihmisiä on pyydetty jäämään etätöihin ja joitakin osavaltion kouluja on pyydetty olemaan kiinni.

Rankkasateiden ja tulvien arvellaan viivästyttävän koronavirusrokotusten aloittamista Sydneyssä ja sen lähialueilla.

Vastaavia tulvia kerran sadassa vuodessa

Sydneyssä sijaitseva Warragamban pato vuoti lauantaina yli sateiden vuoksi. Se on patoaltaan merkittävin ylivuoto sitten vuoden 1990.

Medioiden mukaan padolla varastoidaan noin 80 prosenttia miljoonakaupunki Sydneyn vedestä.

Australian ilmatieteen laitos on sunnuntain aikana ilmoittanut Twitterissä uusista tulvavaroituksista ympäri osavaltiota.

Tulva- ja rankkasadetilanne on erityisen vaikea Uuden Etelä-Walesin pohjoisrannikolla. Lauantaina uutisissa näkyi kuvaa vesimassojen mukanaan viemästä talosta Taree-nimisellä paikkakunnalla. Australian yleisradioyhtiö ABC kirjoittaa, että erityisesti osavaltion pohjoisosiossa monia paikkakuntia on luokiteltu katastrofialueiksi.

Berejiklian sanoi ABC:n mukaan, että pohjoisrannikon kaltaisia tulvia nähdään kerran sadassa vuodessa. Sydneyn metropolialueen länsiosissa sijaitsevassa Penrithissä tulvat ovat pahimmat 60 vuoteen.

Aiheesta lisää:

Australiassa varoitus hengenvaarallisista syöksytulvista – satoja ihmisiä evakuoitu ennätyksellisten rankkasateiden tieltä