Hyppää sisältöön

Poliisijohdon mukaan koronamielenosoitus ei ollut mikään ennakkotapaus: "Seuraavalla kerralla toimitaan muulla tavalla"

Jos suurta väkimäärää aletaan hajottaa, nousee poliisijohdon mukaan esiin myös työturvallisuus: poliiseja ei ole vielä rokotettu koronaa vastaan.

Kolehmainen pitää arveluttavana, ettei mielenilmauksessa välitetty muiden turvallisuudesta. Arkistokuva. Kuva: Yle

Poliisijohdon mukaan Helsingin lauantainen koronamielenosoitus ei ollut ennakkotapaus. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että poliisi saattaa myös toimia toisin, jos vastaavia joukkokokoontumisia tulee lisää.

Koronarajoituksia vastustanut mielenosoitus on puhuttanut suomalaisia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Moni on ihmetellyt, miksi Helsingin poliisi salli mielenosoittajien rikkoa kokoontumisrajoituksia.

– Tietysti poliisin päätehtävänä on turvata yleinen turvallisuus ja järjestys tämäntyyppissä tilanteissa, edistää sovinnollisuutta, ja siinä mielessä lopputulosta voidaan pitää onnistuneena. Mielenosoitus ei äitynyt mellakaksi tai väkivaltaisuudeksi, vaan kaikki meni rauhanomaisesti, Kolehmainen kommentoi Ylelle sunnuntaina.

Poliisi yritti myös ohjeistaa mielenosoittajia pienempiin ryhmiin, mutta tuloksetta.

– Pidän tätä erittäin arveluttavana, että kokoonnutaan yhteen ja tällä tavalla pakkaudutaan samaan kohteeseen, eikä välitetä muiden turvallisuudesta, Kolehmainen sanoo.

Kiperä kysymys kuuluu, antaako mielenilmaus mahdollisesti kansalaisille sellaisen kuvan, että kokoontumisrajoituksia voi nyt vapaasti rikkoa. Kolehmaisen mukaan näin ei ole.

– Tässä ei minkäänlaista ennakkotapauksellista luonnetta ole, että tämä olisi joku portti johonkin toimintaan. Seuraavalla kerralla toimitaan jollakin muulla tavalla tai sitten sitä sovinnollisuutta edistäen, Kolehmainen sanoo.

Yle Uutiset pyysi haastattelua myös sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.), joka kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Poliisi: Jos suurta väkimäärää aletaan hajottaa, nousee esille myös työturvallisuus – poliiseja ei ole vielä rokotettu koronaa vastaan

Helsingissä lauantaina järjestettyjen koronarajoitusten vastaisten mielenosoitusten jälkeen on herännyt kysymys muun muassa siitä, miksi poliisi ei hajottanut satojen ihmisten joukkoa.

Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapio nostaa tässä esiin työturvallisuuskysymyksen.

– Jos ruvetaan kovin väkisin porukkaa hajottamaan, niin poliisi on vielä rokottamatta. Tietenkin tartunnan riskikin on olemassa, Aapio sanoo STT:lle.

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi sähköpostitse STT:lle, että työturvallisuuden näkökulmasta on ongelmallista, että poliisin henkilöstö on rokottamatonta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Lue lisää:

.
.