Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen suunnitellaan kovia rajoituksia – Traficom: ruuhkaisimpien linjojen matkustajamäärät saatetaan puolittaa

Suunnitellut rajoitukset voisivat tulla voimaan jo loppuviikosta.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen matkustajamääriä saatetaan rajoittaa koronan vuoksi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Ainakin pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä ruuhkaisimpien linjojen matkustajamäärät saatetaan rajoittaa puoleen nykyisestä koronaepidemian vuoksi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoo, että pohdinnassa olevat rajoitukset voivat kuitenkin koskea alueen liikennettä tätä laajemminkin.

– Matkustajamäärät voidaan puolittaa ruuhkaisimmilla riskilinjoilla nykyisestä, mutta rajoituksia voidaan joutua asettamaan myös alueellisesti siten, että enimmäismäärä asetetaan koskemaan tiettyjä liikennetyyppejä koko alueella, Saarimäki sanoo.

– Liikennetyypillä tarkoitan esimerkiksi bussiliikennettä, raideliikennettä tai vesiliikennettä.

Saarimäki ei pidä koko Uuttamaata koskevaa yleisrajoitusta todennäköisenä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Saarimäen mukaan liikennettä pyritään rajoittamaan mahdollisimman tarkasti kohdistamalla toimet tiettyihin riskilinjoihin. Hänen mukaansa tällaisia voivat olla esimerkiksi Itä- Helsingistä kaupungin keskustaan suuntautuvat linjat.

– Erityisesti nämä aamun ja iltapäivän ruuhkaiset vuorot ovat tällaisia, Saarimäki sanoo.

Traficom voi rajoittaa matkustajamääriä, vaikka sairaanhoitopiiri ei pyytäisi

Saarimäki kertoo, että päätöksiä pyritään tekemään viikon puolivälissä. Rajoitukset voisivat toteutuessaan olla voimassa jo loppuviikosta tai ensi viikon alussa.

Saarimäki pitää mahdollisimman tarkasti rajattuja kulkuneuvokohtaisia rajoituksia koko Uuttamaata koskevaa yleisrajoitusta tarkoituksenmukaisempana.

Viime viikolla pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoi, että pääkaupunkiseudulla julkisen liikenteen matkustajamääriä rajoitettaisiin. Hallitus oli viime viikolla erityisen huolestunut pääkaupunkiseudun lisääntyvistä koronatartunnoista.

Traficom voi tartuntatautilain mukaan viranomaispäätöksellä rajoittaa matkustajamääriä jollakin alueella tai linjoilla, vaikka alueen sairaanhoitopiiri ei itse sitä nimenomaisesti pyytäisi.

Päätöstä odotetaan myös Varsinais-Suomen osalta

Saarimäen mukaan ravintoloiden sulkupäätös ja toisen asteen etäopetus ovat toki osaltaan rauhoittaneet tilannetta ja vähentäneet ihmisten liikkumista.

– Yläkoulujen ja toisen asteen opetuksen lähiopetukseen palaaminen lisäisi matkustajamääriä ja vaikeuttaisi jälleen tilannetta, Saarimäki summaa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päätti viime maanantaina, ettei se rajoita liikennevälineiden suurinta sallittua matkustajamäärää Päijät-Hämeessä, vaikka alueen hyvinvointikuntayhtymä oli rajoitusta pyytänyt.

Traficomin mukaan muut toimenpiteet ovat riittäviä eikä matkustajamäärien rajoitusta tarvita.

Päätöksiä odotetaan tällä viikolla pääkaupunkiseudun lisäksi niin ikään synkän koronatilanteen kanssa painivan Varsinais-Suomen osalta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 asti.

Lue myös:

.
.