1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Alkuviikon koronarokotusajat peruttu Rovaniemellä – tuntemattomaan numeroon kannattaa nyt vastata

Kaikki ajat alkuviikolta on peruttu, huolimatta siitä, millä rokotteella ajan varannut olisi rokotettu.

Syy rokotusten keskeytykseen löytyy Astra Zeneca -koronarokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä Suomessa, jota ohjetta myös Rovaniemi noudattaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Tällä viikolla maanantain, tiistain ja keskiviikon 22. - 24. maaliskuuta koronarokotusajat Rovaniemellä perutaan. Kaikki ajat näiltä päiviltä on peruttu, huolimatta siitä, millä rokotteella ajan varannut olisi rokotettu.

Rokotuksista vastaavan Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Kaisa Kuuselan mukaan ajan varanneiden henkilöiden ei tarvitse olla erikseen yhteydessä rokotuksen järjestäjään, vaan he voivat jättää saapumatta rokotuspaikalle. Heistä jokaiseen ollaan yhteydessä uudesta rokotusajankohdasta jo tänään maanantaina.

– Uusista rokotuksista soitetaan tuntemattomasta numerosta, joten jos saat soiton tuntemattomasta numerosta, kannattaa siihen vastata, jotta uusi rokoteaika saadaan varattua, Kuusela muistuttaa.

Syy rokotusten keskeytykseen löytyy Astra Zeneca -koronarokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä Suomessa, jota ohjetta myös Rovaniemi noudattaa.

Kuuselan mukaan jokaiselle, jonka koronarokoteaika tältä viikolta perutaan, löytyy uusi aika, sillä Pfizerin koronarokotteita on tulossa riittävästi.

– Toiveissa on, että rokoteaikoja saataisiin antaa jo torstaille, mutta aina on olemassa toimitusepävarmuus. Mutta viimeistään perjantaina jo rokotetaan, Kuusela lupaa.

Tällä hetkellä viikonloppuisin ei rokoteta ihmisiä, vaan rokotukset hoidetaan arkisin. Kun rokotusten volyymi kasvaa ja siirrytään työikäisten rokottamisiin, voidaan aloittaa myös rokottaminen lauantaisin.

– Näiden rokotteiden kanssa on haastavaa se, ettei rokotuksia voi suunnitella kovin pitkälle, koska emme tiedä miten niitä rokotteita tulee. Nythän tämä Astra Zeneca -koronarokotteen käänne keikautti jälleen pakan. Mutta hyvä, että jotain rokotteita tulee, niin saamme edes osan rokotettua, Kuusela kertoo.

Kuuselan tietoon ei ole tullut, että Astra Zenecasta olisi Lapin alueella tullut ilmi mitään erityisiä haittavaikutuksia.