Hyppää sisältöön

Ravintoloiden toive: jos hallitus jatkaa sulkua, asiakkaille mahdollisuus syödä noutoannokset ravintolan terassilla

Ravintoloiden etujärjestön mukaan ravintolayrittäjät eivät saa lainaa pankeista. Ravintoloista tuli pankeille kriisiala.

Ravintoloiden etujärjestö MaRa olettaa, että ravintoloiden sulku jatkuu, koska hallitus pohtii myös liikkumisrajoituksia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ravintoloiden etujärjestö olettaa, että hallitus jatkaa ravintoloiden sulkua huonon koronavirustilanteen vuoksi.

– Tartunnat eivät ole alentuneet ja jos hallitus pohtii keinoja jonkinlaisista liikkumisrajoituksista, niin onhan se todennäköistä, että myös ravintolasulku jatkuu, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi olettaa.

– Tautitilanteessa ei ole tapahtunut muutosta. Meidän arviomme on, että ravintolasulku jatkuu.

Eduskunta on hyväksynyt ravintoloiden sulkemisen kolmeksi viikoksi tämän viikon loppuun eli 28. maaliskuuta asti. Jos hallitus haluaa, että sulku jatkuu koronaviruksen taltuttamiseksi, sulun jatkopäätöksellä alkaa olla kiire.

Hallituksen esityksen jälkeen eduskunta tarvitsee noin viikon lakiesityksen käsittelyyn. Eduskunta on jo varautunut mahdolliseen istuntoon poikkeuksellisesti ensi lauantaina.

Toinen asia sitten on, jatkuuko ravintoloiden suljettuna pitäminen yhtä laajasti kaikissa maakunnissa, joita sulku nyt koskee.

Tällä hetkellä ravintolat ovat suljettuja noutomyyntimahdollisuutta lukuunottamatta koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla, siis suurimmassa osassa Suomea.

Ravintolat saavat olla auki tällä hetkellä vain Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Ruoan noutomyynti on sallittua kaikkialla, vaikka ravintola olisi muuten suljettu.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toivoo, että hallitus sallisi asiakkaille noutoruoan syömisen ravintolan terassilla. Käytäntö voisi helpottaa etenkin Pohjois-Suomen ravintoloita pääsiäisen matkailusesongin aikana. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ravintolat: asiakkaille mahdollisuus syödä noutoruoka terassilla

Ravintoloiden etujärjestö toivoo, että hallitus helpottaisi ravintolayrittäjien tilannetta ja sallisi ravintolasta ostetun noutoruoan syömisen ravintolan terassilla. Silloin ravintola vastaisi turvavälien noudattamisesta.

– Olen asiantuntijoilta kuullut, että viruksen tarttuminen ulkona on epätodennäköisempää. Ravintola valvoisi, että terassilla on riittävät turvavälit ja ihmiset nauttisivat noutoruokia omissa seurueissaan, Timo Lappi perustelee ravintoloiden toivetta.

– Pohjois-Suomen laskettelukeskuksissa ihmiset nauttivat nyt noutoannoksia kaikkialla muualla paitsi terasseilla. Se on aika hassun näköistä, penkkejä ja muita on ja ihmiset nauttii annoksia ryhmissä kaikkialla muualla, mutta ravintolan terassi täytyy pitää tyhjänä.

Timo Lappi ei kaipaa terasseille tarjoilua, vaan asiakkaille mahdollisuutta mennä noutoannoksen kanssa terassille syömään, niin että turvavälejä noudatetaan.

Pohjois-Suomessa on hiihtolomien jälkeen seuraava matkailusesonki pääsiäisenä. Lapin mukaan alueen ravintoloiden tilannetta helpottaisi, jos noutoannosten syöminen sallittaisiin ravintoloiden terasseilla.

MaRan Timo Lappi: pankit eivät anna lainaa ravintoloille

Jos ravintoloiden sulku jatkuu nykyisen kolmen viikon jakson jälkeen, ravintoloiden etujärjestö toivoo, että valtio korvaisi kaikki niin sanotut kiinteät kustannukset täysimääräisesti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että valtio korvaa ravintoloiden palkkakulut täysimääräisesti, mutta muut kiinteät kulut, kuten vuokrat, vain 70-prosenttisesti.

Timo Lappi kertoo, että ravintolayrittäjät eivät saa tällä hetkellä lainaa pankeista.

– Edes ne vähäiset yritykset, joilla on vakuuksia, eivät saa lainaa. Pankit arvioivat toimialan kriisialaksi koronaviruspandemian vuoksi ja lainaa ei saa, vaikka olisi vakuuksiakin, Lappi kertoo.

Ravintoloita kismittää ruoan lähettipalvelujen ehdot

Timo Lapin mukaan ravintoloiden noutoruoan myynti on yleensä tappiollista, jos ravintolat käyttävät lähettiyrityksiä ruoan toimittamiseen asiakkaalle. Tosin ravintolat voivat harkintansa mukaan vapaasti päättää, haluavatko ne myydä ruoka-annoksiaan joidenkin lähettipalvelujen kautta vai eivät.

– Lähettiyritysten iso komissio [palkkio] ja se juridinen ehto, että lähettiyritykset kieltävät ravintoloita veloittamasta kuljetuspalkkiota erikseen asiakkaalta, se ei ole kannattavaa liiketoimintaa. Noutoannos pitää myydä samalla hinnalla, kun asiakas sen hakee tai lähettiyritys sen vie, Lappi sanoo.

Timo Lappi kertoo, että lähettiyritysten palkkiot voivat olla 30 prosenttia ruoan hinnasta. Eli kymmenen euron noutoannoksesta saattaa lähettiyrityksen käytön jälkeen jäädä seitsemän euroa ravintolalle.

– Silloin, kun asiakas itse hakee noutoannoksen, siitä on ravintolalle hyötyä. Silloin kun lähettiyritys vie annoksen, se on tappiollista toimintaa ravintolalle, Lappi arvioi.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö myöntää, että lähettiyrityksillä on oikeus hinnoitella palvelunsa haluamallaan tavalla. Sen sijaan etujärjestö ei pidä kohtuullisena sopimusehtona sitä, että kuljetushintaa ei saa lisätä ravintolan noutoannoksen hintaan.

Voit keskustella koronaviruksesta johtuvasta ravintoloiden sulkemisesta tiistaihin 23.3.2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Lue lisää:

.
.