Hyppää sisältöön

Paltamossa koulukiusaaminen on riistäytynyt käsistä, kunta on valtakunnan tilastoissa toisena ja se pelottaa nuoria

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn tutkimuksen mukaan Paltamo on toisena valtakunnallisessa koulukiusaamistilastossa.

Paltamossa koulukiusaaminen koetaan huolestuttavana ja pelottavana. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Paltamossa ollaan huolissaan koulukiusaamisesta. Paltamo on viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan kakkosena valtakunnallisessa koulukiusaamistilastossa (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat). Uutta kyselyä tehdään parhaillaan ja tulokset ovat käytössä syksyllä.

Paltamossa on nyt mietitty keinoja kiusaamisen vähentämiseen. Apulaisrehtori Kaisa Toivonen kertoo, että siihen puuttuminen on kaikkien asia. Myös yhteiskunta on muuttunut.

– Terve totteleminen on vähentynyt. Pitäisi puhua siitä, että millä tavalla opetamme vanhempia meidän yhteiskunnassamme opettamaan lapsille tottelevaisuutta. Ilman sitä tämä systeemi ei toimi.

Samoilla linjoilla on myös Paltamon lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Minerva Jokelainen.

– Kyllä siihen kiusaamistilanteeseen liittyy se, minkälaisena esimerkkinä vanhemmat ovat nuorille Paltamossa. Ollaan huomattu, että on tiettyjä nuoria, joiden vanhemmat eivät puutu asioihin ja joidenkin vanhempien kotikäytös vaikuttaa siihen, kuinka nuoret käyttäytyvät.

Jokelaisesta koulukiusaaminen on riistäytynyt käsistä. Lievimmillään se nimittelyä ja syrjimistä, lisäksi tehdään henkistä väkivaltaa ja uhkaillaan. Kiusaamista tapahtuu vapaa-ajalla ja koulussa.

– On huolestuttavaa ja pelottavaa, kun ollaan niin korkealla siellä listalla. Nyt koulussa on puututtu asiaan paljon herkemmin.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.