1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. al-Holin leiri

Oikeuskanslerilta moitteet ulkoministeriön virkamiesjohdolle al-Holin tapaukseen liittyen – rikosepäilyyn ei kuitenkaan ole aihetta

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen pyrittiin siirtämään kotiuttamisiin liittyvien erimielisyyksien vuoksi toisiin tehtäviin.

Al-Holin leiri
Tuomas Pöysti pimenevässä illassa Senaatintorilla. Tuomas on pukeutunut tummansiniseen pukuun. Vaaleansinisen kauluspaudan parina on punainanen kravatti ja rintataskusta pilkistää punaisilla ympyröillä koristeltu valkonen liina.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on ilmaissut aiemmin, että eduskunnan tapa käsitellä ministerien toimien lainmukaisuutta kaipaa selvennystä.Retu Liikanen / Yle

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti moittii ulkoministeriön virkamiesjohtoa pyrkimyksestä siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuominen toisiin tehtäviin.

Syksyllä 2019 ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) antoi valmistelutoimeksiannon Tuomisen siirrosta, joka liittyi erimielisyyksiin Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olleiden Suomen kansalaisten kotiutuksissa.

Oikeuskanslerin mukaan ministeriön valtiosihteerin ja alivaltiosihteerin olisi ollut oikeudellisesti perusteltua selvittää tarkemmin siirtoperusteen lainmukaisuutta ulkoasiainhallintolain ja hallintolain näkökulmasta.

Pöysti kuitenkin toteaa, ettei heitä ole syytä epäillä rikoksesta asiassa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan on hyvä, että ulkoministeriön virkamiesjohdon toiminnasta oikeuskanslerille tehdyt kantelut on nyt selvitetty.

Korj. 11.42 STT: Kyse ei ollut konsulipäällikkö Tuomisen siirtämisestä tehtävästään, vaan pyrkimyksestä siirtää hänet.

Aiheesta aiemmin:

Haavisto-jupakan jälkipyykki: oikeuskansleri estäisi kansanedustajien kaksoisroolin, kun eduskunta selvittää ministerin toimien laillisuutta

Pekka Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–68 – Näin suuri sali äänesti