Hyppää sisältöön

Sanoman yt-neuvottelut päättyivät: 12 työntekijää irtisanottiin Pirkanmaan ja Satakunnan toimituksista, lisäksi monen työ muuttuu

Sanoma osti vuosi sitten Alma Medialta Aamulehden, Satakunnan Kansan ja 13 pienempää lehteä.

Sanoma osti vuosi sitten Alma Medialta Aamulehden, Satakunnan Kansan ja kolmetoista pienempää lehteä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Sanoman yt-neuvottelut alueellisissa uutistoiminnoissa ovat päättyneet. Sen seurauksena 12 työntekijää on irtisanottu Pirkanmaan ja Satakunnan toimituksista.

Lisäksi yhdeksän otti vastaan korvaavan työn ja kolme jää omasta aloitteestaan eläkkeelle. Sanoma ei kerro lehtikohtaisia muutoksia.

Alun perin kerrottiin, että neuvottelut voivat johtaa enimmillään 26 hengen irtisanomiseen tai työsuhteen muuttumiseen.

Paikallislehtien ilmestymispäiviin tulee muutoksia. Lisäksi Aamulehti ja Pirkanmaan paikallismediat muodostavat kevään aikana yhteistoimituksen.

Erillinen Helsingin Sanomien Tampereen aluetoimitus lakkaa. Pirkanmaan yhteistoimitus tuottaa alueensa uutisoinnin myös Helsingin Sanomille.

Yt-neuvottelujen taustalla olivat paikallismedioiden toimintamallin muutos sekä Lännen Median yhteistuotannon sopimuksen päättyminen tammikuussa.

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo, että Pirkanmaan yhteistoimitus muodostaa kunnianhimoisen alueellisen journalismin keskittymän. Muutoksilla haetaan kasvua maksullisessa verkkojournalismissa.

Yt-neuvottelujen piirissä oli yhteensä noin 150 henkilöä Aamulehden toimituksessa, Satakunnan Kansan yhteistoimituksessa, muiden Sanoman paikallismedioiden toimituksissa sekä Helsingin Sanomien Tampereen aluetoimituksessa.

Sanoman aluemedioiden pääluottamushenkilö Sari Sainio sanoo Ylelle olevansa pahoillaan jokaisen irtisanotun puolesta. Hänen mukaansa työnantaja tuli kuitenkin vastaan irtisanottujen määrässä lähtötilanteeseen nähden.

Korvaava työ voi tarkoittaa Sainion mukaan muutoksia työehdoissa tai esimerkiksi työpaikan muutosta.

Sanoma osti vuosi sitten

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma osti vuosi sitten Alma Medialta Aamulehden, Satakunnan Kansan ja kolmetoista pienempää lehteä Pirkanmaalla sekä Länsi- ja Keski-Suomessa.

Tarkoitus on ollut korvata Lännen Median aiemmin tuottama sisältö Aamulehdessä ja Satakunnan Kansassa sisällöllä, joka on tuotettu esimerkiksi STT:ssä ja Helsingin Sanomissa.

Samaan aikaan on lisätty paikallislehtien yhteistä tekemistä. Satakunnan Kansa taittaa jo paikallislehtiä ja sama muutos on tulossa Pirkanmaalle.

Pirkanmaan uudelleen järjesteltävään kokonaisuuteen kuuluvat seuraavat lehdet: Janakkalan Sanomat, Jämsän Seutu ja Vekkari, KMV-lehti, Nokian Uutiset, Suur-Keuruu, Tyrvään Sanomat ja Valkeakosken Sanomat. Satakunnan kokonaisuuteen kuuluvat Rannikkoseutu sekä Satakunnan yhteistoimitukseen jo nykyään kuuluvat Kankaanpään Seutu, Merikarvia-lehti ja Sydän-Satakunta.

Kaikki brändit jatkavat toimintaansa omien päätoimittajiensa johdolla, eikä niitä yhdistetä.

Paikallismedian painettujen lehtien ilmestymispäiviin tulee muutoksia 3. toukokuuta lähtien. Osassa paikallislehtiä ilmestymispäivät muuttuvat ja osassa monipäiväisistä vähenee yksi viikoittainen ilmestymispäivä. Sanoman mukaan muutoksessa tilaushinta laskee.

Aamulehden toimitusosasto huolissaan vähennysten seurauksista

Aamulehden toimitusosasto antoi keskiviikkona alkuillasta julkilausuman, jossa tuodaan esiin huoli vähennysten vaikutuksista työntekijöiden jaksamiseen ja journalismin laatuun.

Toimitusosaston mukaan viime vuosi oli Aamulehden toimitukselle raskas. Sanoma-kauppaa seurasi iso integraatio, joka vaati toimitukselta valtavasti uuden opettelua ja venymistä. Muutos tehtiin koronan takia lähes täysin etänä.

– Toimitus on jo viety äärirajoille. Loputon venyminen on mahdotonta, toimitusosasto kirjoittaa julkilausumassaan.

– Aamulehden toimitusosasto haluaa edelleen tehdä laadukasta, kunnianhimoista ja rohkeaa journalismia, joka on lukijoilleen sekä Pirkanmaalle merkityksellistä. Näiden yt-neuvotteluiden jälkeen se on entistä vaikeampaa.

Lue lisää:

Juttua muutettu 17.22: Lisätty tietoa Aamulheden toimitusosaston kannanotosta

.
.