Hyppää sisältöön

Islannin tulivuorenpurkaus houkuttaa liikaa uteliaita paikalle, poliisi rajaa aluetta: "Asettavat itsensä turhaan vaaraan"

Vaara-alue on laajempi kuin ihmiset kuvittelevat.

Islannissa liian uteliaita häädetään pois purkautuvan tulivuoren läheltä
Islannissa liian uteliaita häädetään pois purkautuvan tulivuoren läheltä

Fagradalsfjallin purkaus Islannissa Reykjanesin niemimaalla jatkuu tasaisena, päivittää tilannetta Islannin yleisradioyhtiö RUV (siirryt toiseen palveluun).

Pääpurkaus on pysynyt pienenä eikä siitä ole ollut vaaraa asukkaille tai rakennuksille. Vulkaaninen toiminta on aktiivisinta pääkraatterissa, mutta purkauksia tapahtuu myös pienempien kraattereiden kautta ja laava valuu hitaasti laakson pohjaa täyttämään.

Purkauksen näennäinen pienuus on houkutellut alueelle uteliaita tallentamaan tulivuoren toimintaa kuviin ja videoihin. Viranomaiset kuitenkin pelkäävät, että näennäinen pienuus voi olla vaaraksi.

Tilanne voi muuttua nopeasti, sillä pääkraatteri on kasvanut korkeutta ja voi romahtaa. Aktiivisuus voi saada laavan liikkumaan nykyistä nopeammin ja laakson pohjaan voi syntyä uusia purkausaukkoja.

Poliisi on sulkenut pääsyn pääkraatterin lähialueelle, koska purkaus on arvaamaton.

– Ihmiset ovat saattaneet itsensä tarpeettomaan vaaraan, sanoo poliisipäällikkö Úlfar Lúðvíksson.

Tulivuorituristien määrä kasvoi viikonloppuna useisiin satoihin sen jälkeen, kun purkaus alkoi perjantaina. Alue on asumaton ja pääsy ihastelemaan laavavirtoja vaatii pitkän patikointimatkan hankalassa maastossa.

Kun purkaus alkoi paikallista aikaa myöhään perjantai-iltapäivänä, muun muassa Keflavikin lentokenttä suljettiin hetkeksi.

.
.