1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tarkastuslautakunnat

Tero Pitkämäen päivähoitokuvioista alkanut jupakka johti Ilmajoen tarkastuslautakunnan erottamiseen – uudessa samat varsinaiset jäsenet yhtä lukuunottamatta

Tarkastuslautakunnasta tippui puheenjohtaja Hannu Akkanen, jonka todettiin menettäneen lautakunnan ja valtuuston luottamuksen.

Tarkastuslautakunnat
Pitkämäen perheen päivähoitokuvioista alkanut setviminen on johtanut monenlaiseen pyörittämiseen Ilmajoen kunnassa.YLE/ Hans-Mikael Holmgren

Keihään lajivalmentaja Tero Pitkämäen lasten päivähoidosta alkanut kunnallispoliittinen kalabaliikki sai maanantaina yhden päätepisteen, kun Ilmajoen valtuusto erotti tarkastuslautakunnan ja valitsi pääosin samat jäsenet uuteen lautakuntaan.

Valtuusto hyväksyi tilapäisen valiokunnan päätösesityksen, jonka mukaan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Akkanen on menettänyt valtuuston luottamuksen, koska hänen toimintatapansa ovat johtaneet siihen, etteivät lautakunnan muut jäsenet tunne luottamusta häntä kohtaan.

Valtuusto erotti tarkastuslautakunnan ja valitsi tilalle uuden, joka on varsinaisten jäsenten osalta Akkasta lukuunottamatta koostumukseltaan sama kuin entinen:

Sari Mantere (varajäsen Salme Nieminen-Andersen)
Juha-Pekka Karvonen (Jyri Hannuksela)
Birgitta Sihto (Liisa Ojanperä)
Seppo Pitkämäki (Juhani Pakkala)
Vesa Niemistö (Juha Ylinen)

Niemistö valittiin lautakunnan puheenjohtajaksi ja Karvonen varapuheenjohtajaksi.

Hannu Akkanen totesi omassa puheenvuorossaan muun muassa, ettei tarkastuslautakunnan jäsenyys voi olla peruste sananvapauden kaventamiselle. Hänen mukaansa virheitä tai tutkittavaa ei ole ilmennyt.

Akkanen esittikin asian palauttamista valmisteluun, ja Matti Köykkä kannatti.

Esitys palauttamisesta kaatui äänin 29–6.

Monivaiheisen vyyhdin lähtölaukaus oli Pitkämäen lasten hoidattaminen Seinäjoella ostopalvelusopimuksella vuosina 2016–2019. Kirjallista sopimusta asiasta ei ensin löytynyt.

Lue lisää: Tero Pitkämäen perheen päivähoitokuvioista vaaditaan selvitystä Ilmajoella - Pitkämäki: "Taloudellisesti siitä ei ole ollut meille hyötyä"

Tapaus sai tarkastuslautakunnan vaatimaan lisäselvityksiä kunnan tekemistä päivähoidon ostopalvelusopimuksista.

Prosessi johti lautakunnan sisäiseen eripuraan ja luottamuspulaan. Lautakunnan jäsenet eivät esimerkiksi olleet tyytyväisiä puheenjohtaja Hannu Akkasen ulostuloihin aiheesta mediassa. Hänen katsottiin kommentoineen julkisuudessa lautakunnan sisäisiä, keskeneräistä asioita.

Lautakunnan neljä jäsentä ja puheenjohtaja pyysivät kunnanvaltuustolta eroa tehtävästä helmikuun alussa. Ilmajoki perusti tilapäisen valiokunnan valmistelemaan tarkastuslautakunnan erottamiskysymystä.

Lautakunta ei nähnyt enää edellytyksiä jatkaa toimintaansa. Myöhemmin puheenjohtaja Akkanen kuitenkin perui eronpyyntönsä. Muiden osalta pyyntö jäi voimaan.

Lue myös: Ilmajoen tarkastuslautakunta pyytää eroa tehtävästä: ei edellytyksiä toimia, ei luottamusta jäsenten ja puheenjohtajan välillä

Kärhämä Tero Pitkämäen päivähoitokuvioiden ympärillä jatkuu – tarkastuslautakunnan ja puheenjohtajan välit tulehtuneet

Tero Pitkämäen päivähoitojupakka jatkuu – Ilmajoen kunnan tarkastuslautakunta haluaa lisäselvityksiä

Lue seuraavaksi