Hyppää sisältöön

Supo: Äärioikeistolaisen terrori-iskun valmistelusta on saatu viitteitä – suurimmat uhat tällä hetkellä ovat äärioikeisto ja ääri-islamistit

Supo nostaa vuosikirjassaan esiin yhteyden "väestönvaihtoteorian" ja äärioikeistolaisten terrori-iskujen välillä.

Suojelupoliisi julkaisi tänään vuosikirjansa, johon sisältyy päivitetty terrorismin uhka-arvio. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suojelupoliisin mukaan suurimman terrori-iskun uhan Suomessa muodostavat tällä hetkellä äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät.

Uhkataso on suojelupoliisin (supo) mukaan säilynyt ennallaan viime vuoteen verrattuna, mutta äärioikeiston tilannekuva on aiempaa huolestuttavampi.

Asia ilmenee supon tiistaina julkaisemasta vuosikirjasta 2020.

Terrorismiin liittyvästä uhasta supo kertoi pääosan julkisuuteen jo 29. lokakuuta 2020 kansallisen turvallisuuden katsauksessaan. Lokakuiseen uhka-arvioon lisäyksenä on maininta siitä, että äärioikeiston tilannekuva on aiempaa huolestuttavampi.

Terroriuhkan taso on supon neliportaisella asteikolla yhä kaksi eli "kohonnut". Taso on ollut sama kesäkuusta 2017 eli jo Turun terrori-iskua edeltävältä ajalta.

Äärioikeiston uhka lisääntyy

Supon mukaan äärioikeiston uhka on voimistunut Suomessa. Supo on tunnistanut äärioikeistolaisia toimijoita, joilla on kyky ja motivaatio terrori-iskun toteuttamiseen. Supon mukaan viitteitä konkreettisesta valmistelusta on tullut ilmi.

Supon analyysipäällikkö Pekka Hiltunen tarkensi tiedotustilaisuudessa, että tällä tarkoitetaan esimerkiksi iskuun soveltuvan välineistön hankkimista.

Osa näistä henkilöistä kuuluu terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden joukkoon, joka koostuu 390 henkilöstä. Joukko kasvoi 2010-luvun puolivälissä, mutta viime vuosina se on pysynyt tasaisena.

Supon mukaan avoimesti toimivien äärioikeistolaisten liikkeiden merkitys maailmalla havaituissa iskuhankkeissa on ollut vähäinen. Iskuja suunnittelevat äärioikeistolaiset pyrkivät pikemmin pitämään toimintansa salassa.

Suomessa poliisi epäili viime vuonna rasistista äärioikeistoryhmää väkivaltarikoksen valmistelusta, mutta epäily kuihtui tutkinnan edetessä lievemmiksi nimikkeiksi.

Supon päällikkö Antti Pelttari ei kommentoi sitä, ovatko ryhmän jäsenet terrorismintorjunnan kohdehenkilöitä.

Todennäköisesti henkilöt eivät ole olleet kohdehenkilöitä ainakaan ennen esitutkinnan aloittamista, sillä poliisi pääsi ryhmän jäljille sattumalta perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksen tutkinnassa.

Vuosikirjassaan supo nostaa esiin myös maailmanlaajuisesti levinneen "väestönvaihtoteorian". Se on supon mukaan yksi huomionarvoisista äärioikeistolaisten terroristien aatteellisista vaikuttimista.

Supon mukaan väestönvaihtoteoriaan nojautuvat näkemykset ovat korostuneet useassa äärioikeistolaisessa terrori-iskussa maailmalla.

Kyseisen salaliittoteorian mukaan länsimaiden väestöä oltaisiin tietoisesti vaihtamassa muualta tuleviin ihmisiin.

Väestönvaihto-termiä ovat Suomessa käyttäneet myös muutamat kansanedustajat, kuten perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra.

Yle News kysyi asiasta Halla-aholta helmikuussa englanniksi. Osio alkaa kohdasta 21.00.

Purra on perustellut termin käyttämistä siten, että se on hänen mielestään synonyymi väestönmuutokselle. Purra on kertonut näkemyksestään esimerkiksi Imagen haastattelussa tammikuussa (siirryt toiseen palveluun).

Tiedotustilaisuudessa Pelttari ei vastannut kysymykseen poliitikkojen puheista. Myöhemmin hän kommentoi asiaa Twitterissä.

Enemmistö ääri-islamisteja

Yhä edelleen globaalisti merkittävimmän terrorismin uhan muodostavat supon mukaan radikaali-islamistiset toimijat. Lähi-idässä heikentynyt Isis-terrorijärjestö tuottaa yhä aktiivisesti propagandaa monilla kielillä ja hyödyntää ketterästi eri verkkoalustoja Tiktokista Jodeliin.

Suomeen kohdistuvan islamistisen terrorismin uhan muodostavat ennen kaikkea yksilöt, jotka vaikuttuvat tällaisesta propagandasta. Suomessa terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden suurella enemmistöllä on kytköksiä radikaali-islamismiin.

puukkoiskun tekijä juoksee kadulla
Suomen toistaiseksi ainoa terrorismirikoksena syytetty väkivaltainen hyökkäys on Turun puukkoisku elokuulta 2017. Video on koostettu poliisin esitutkintapöytäkirjasta. Ääniraita on poliisin radioliikennettä terrori-iskun aikana sekä sivullisten nauhoittamaa ääntä kadulta. Äänet ja video eivät ole täysin synkronoituja keskenään.

Supo nostaa vuosikirjassaan esiin jo useasti aiemmin mainitsemansa vierastaistelijailmiön ja konfliktialueilta palaavien henkilöiden muodostaman uhan. Tällaiset henkilöt saattavat aktivoitua pitkänkin ajan kuluttua esimerkiksi maailman tapahtumien tai henkilökohtaisten syiden yllyttämänä.

Supon mukaan konfliktialueilta palaavien joukossa on ideologiaan pettyneitä, mutta suurin osa todennäköisesti jatkaa toimintaansa radikaali-islamistisissa verkostoissa.

Supo kuitenkin huomauttaa, että olennainen rooli on myös kotoperäisellä radikalisaatiolla.

Suomessa on supon mukaan perheitä, joissa jo kolmas sukupolvi on radikalisoitunut. Tällaisissa perheissä lapset saattavat kasvaa pienestä pitäen radikaalissa ympäristössä, josta on vaikea irtautua.

Päivitys 23.3.2021 klo 10.27: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa tiedotustilaisuuden edetessä. Päivittäminen lopetettu klo 10.27.

Päivitys 23.3.2021 klo 12.36: Lisätty Yle Newsin audio, jossa Halla-aho vastaa kysymykseen väestönvaihto-termin käytöstä.

Päivitys 23.3.2021 klo 17.13: Lisätty Antti Pelttarin twiitti.

Lue lisää: