1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teho-osastot

Koronatilanne Etelä-Karjalassa hälyttävä – tehohoitopaikat täynnä, HUSista ei voida enää ottaa potilaita

Lähes kaikki tehohoitopaikat ovat koronatautipotilaiden käytössä. Viikonloppuna tehohoitoa tarvinneita koronapotilaita vietiin muihin sairaaloihin.

Etelä-Karjalan keskussairaalassa on kuusi tehohoitopaikkaa. Teho-osastolla hoidetaan myös muita kuin koronaviruspotilaita. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Etelä-Karjalan sairaala- ja tehohoito ovat poikkeuksellisen kuormittuneita tällä hetkellä. Syynä on maakunnan vakava koronatilanne.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaikkiaan 13 koronapotilasta. Osa heistä on tehohoidossa.

Etelä-Karjalan keskussairaalan tehohoitopaikat ovat täynnä.

– Viikonloppuna jouduimme viemään koronaan sairastuneita tehohoitopotilaita muuallekin, muun muassa Jyväskylään, kertoo keskussairaalan johtaja Marjo Numminen.

Eksote on aikaisemmin avustanut HUSin aluetta ottamalla vastaan joitakin koronavirustautiin sairastuneita tehohoitopotilaita, mutta nyt teho-osastolla on ainoastaan oman alueen potilaita.

– Etelä-Karjalan Covid-19-tilanne on erittäin hälyttävä ja sairaalan kuormituksen osalta tällä hetkellä jopa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä vakavampi, selvittää Etelä-Karjalan keskussairaalan teho-osaston ylilääkäri Antti Mäkelä.

Sairaalan johtaja Marjo Numminen arvioi, että tartuntamäärät tulevat jatkumaan erittäin korkeina ainakin seuraavat kaksi viikkoa.

Valtaosa teho-osaston potilaista koronapotilaita

Etelä-Karjalan keskussairaalassa on kuusi tehohoitopaikkaa. Teho-osastolla hoidetaan myös muita kuin koronaviruspotilaita.

Covid-19-potilaiden käytössä tehohoitokapasiteetista on viime päivinä ollut 80–100 prosenttia.

– Etelä-Karjalan keskussairaalan tavanomainen tehokapasiteetti on väestöön suhteutettuna esimerkiksi jopa hieman suurempi kuin HUSissa, joten tässä tilanteessa ei ole kyse meidän keskussairaalamme huonoista resursseista tai varautumisesta, muistuttaa Mäkelä.

Tehohoidon kapasiteettia on Eksoten alueella koronapandemian aikana tarvittaessa hetkellisesti lisätty supistamalla toimintaa muualta.

– Lisäys tästä nykyisestä tarkoittaa merkittävää tinkimistä muiden potilaiden hoidosta, sanoo Mäkelä.

Muiden potilaiden hoidosta tingitään muun muassa perumalla ennakkoon sovittuja nk. kiireettömiä leikkauksia.

– Kiireettömiä leikkauksia on peruttu tältä viikolta, ja vaikuttaa siltä, että niitä joudutaan perumaan ensi viikollakin, sanoo Numminen.

Päivittäisessä toiminnassa Covid-19-potilaiden suuri määrä vaikuttaa muun muassa päivystyspotilaiden siirtämiseen vuodeosastoille.

Tehohoidon kuormitus poikkeuksellista

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan Etelä-Karjalan sairaala- ja tehohoidon kuormitus on tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista.

– Kaikista Suomen tehohoitoa tarvitsevista koronapotilaista on Eksoten alueella hoidossa yli 10 prosenttia. Vastaavasti väestöpohja Eksoten alueella on kuitenkin vain 2,3 prosenttia koko Suomen väestöstä, hämmästelee Karhula.

Koronavirustautiin sairastuneiden potilaiden keskimääräinen tehohoitojakson pituus on tavanomaisempiin tehohoitojaksoihin verrattuna selvästi pidempi.

Tehohoito edellyttää myös paljon henkilökuntaa.

Teho-osaston henkilökunta on hoitanut koronaviruspotilaita nyt vuoden ajan. Kokemusta ja tutkimusta hoidosta, lääkkeistä ja näiden vaikuttavuudesta on koko ajan sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti enemmän.

Silti Etelä-Karjalassakin koronavirukseen liittyviä kuolemia on ollut.

Tehohoidossa aiempaa nuorempia

Eksote kehottaa ihmisiä nyt noudattamaan suosituksia pilkuntarkasti, jotta koronatartuntojen kasvu saataisiin kuriin.

– Eteläkarjalaiset voivat toistaiseksi luottaa saavansa hyvää tehohoitoa, mutta tartuntojen määrä ei kerta kaikkiaan saa kasvaa eksponentiaalisesti, sanoo Etelä-Karjalan keskussairaalan teho-osaston ylilääkäri Antti Mäkelä.

Huolestuttavasta tilanteesta kielii Mäkelän mukaan myös se, että tehohoitoon on viime aikoina joutunut entistä nuorempia potilaita.

– Merkittävä osa heistä on työikäisiä, raportoi Mäkelä.

Työikäistä väestöä ei päästä vielä pitkään aikaan suojaamaan koronavirusrokotteilla, joten ainut tapa hidastaa paikallisen epidemian etenemistä on toimia annettujen suositusten mukaan.