1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Seinäjoen lauantainen mielenosoitus koronatoimia vastaan sujui ilman suuria ongelmia

Poliisin on turvattava kansalaisten oikeutta osoittaa mieltään myös korona-aikana.

Koronatoimia vastustavaan mielenosoitukseen osallistui noin 30 henkilöä lauantaina Seinäjoella. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Myös Seinäjoella osoitettiin lauantaina mieltä koronatoimia vastaan. Eri puolilla Eurooppaa protestit keräsivät tuhansia osallistujia.

Seinäjoen Ideaparkilta keskustaan lähtenyt noin 30 henkilön kulkue päätyi keskustaan varsin rauhallisissa merkeissä, kertoo komisario Tomi Mansikkamäki Pohjanmaan poliisilaitoksen tilannekeskuksesta.

Ilmoituksen mielenosoituksesta lupahallintoon teki edellisenä vuorokautena yksityishenkilö.

– Poliisi oli etukäteen yhteydessä järjestäviin yksityishenkilöihin. Muistutimme koronasäännöistä ja kokoontumislaista. Halusimme muistuttaa, että kymmentä henkeä enempää ei saa nyt kasaantua samaan sumppuun, Mansikkamäki kertaa.

Mansikkamäen mukaan ilmoitus oli asianmukainen kulkureitteineen ja osallistujamäärineen. Siinä myös kerrottiin, että tilaisuus järjestetään koronarajoitukset huomioiden.

– Kulkue alkoi yhdessä vaiheessa vähän tiivistymään, siinä kohtaa poliisipartio joutui käydä muistuttamassa ja ohjeistamassa, että turvavälit pysyy. Näin turvattiin se, että jokainen saa omaa ilmaisunvapauttaan tässäkin tilanteessa käyttää.

Mielenilmaisulla haluttiin tuoda esiin itsemääräämisoikeutta ja yksilönvapautta.

– Tällaiset kokoukset eivät saa aiheuttaa vaara tai vahinkoa kellekään. Ei saa vaarantaa kenenkään turvallisuutta, siitä on vastuussa järjestäjä.

Seuraavaa mielenosoitusta koronatoimia vastaan suunnitellaan noin kuukauden päähän. Poliisilla ei ole vielä tietoa tarkasta ajankohdasta. Usein poliisi saakin virallisen ilmoituksen hyvin lähellä tapahtuman alkua, noin vuorokautta ennemmin.

– En sanoisi, että poliisin osalta tarvitsee valmistautua tai hoitaa asiaa seuraavalla kerralla jotenkin eri tavalla. Poliisilla on lakiin perustuva velvollisuus turvata, että jokainen saa vapaassa yhteiskunnassa mieltään ilmaista, kunhan ei rikota lakia, Mansikkamäki muistuttaa.

– Toisaalta on pidettävä huoli, ettei kenenkään terveys tällaisista vaaraannu. Näiden kahden asian välillä joudutaan painiskella.

Mansikkamäki korostaa, että lauantaina kaikki sujui Seinäjoella lopulta asianmukaisesti.

– Jos tulevissa mielenilmauksissa järjestävän tahon puolelta hommat sujuu yhtä hyvin, niin ei ole poliisilla mitään syytä vaihtaa omaa toimintataktiikkaansa. Kun neuvot ja kehotukset riittävät, niin silloin ollaan hyvillä vesillä.

Lue myös:

Helsingin poliisi aloittaa esitutkinnan koronarajoituksia vastustaneesta mielenilmauksesta – maailmalla tuhannet osoittivat mieltään