Hyppää sisältöön

Provinssia tuskin järjestetään, jos koronarajoitukset eivät hellitä – Vaasa Festival -promoottori vetoaa päättäjiin, jotta exit-suunnitelmasta pidetään kiinni

Ehdotus kulttuuri- ja tapahtuma-alan exit -suunnitelmaksi valmistui maanantaina. Ehdotuksen tarkoitus on luoda ennakoitavuutta muun muassa kesäfestareiden järjestäjille.

Järjestetäänkö Provinssi ensi vuonna? Tähän kysymykseen festivaalijohtaja Sami Rumpunen ei osaa vielä varmasti vastata. Tapahtuma seuraa epidemiatilannetta päivittäin. Arkistokuva kesältä 2018. Kuva: Juuli Aschan / YleX

Valtioneuvostolle annettava esitys tapahtuma- ja kulttuurialan exit-suunnitelmaksi valmistui maanantaina. Provinssin festivaalijohtajan Sami Rumpusen Seinäjoen kesän suurtapahtumaa ei todennäköisesti pystytä järjestämään, ellei koronarajoituksista luovuta.

Maanantaina valmistunut ehdotus tapahtuma-alan exit-suunnitelmaksi antaa raamit sille, millaisessa epidemiatilanteissa ja millä edellytyksin tapahtumia voidaan taas järjestää.

Ehdotus sisältää kolme vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa yli 50 hengen yleisötapahtumia voitaisiin järjestää, kun epidemia on laantunut useammalla alueella perus- tai kiihtymisvaiheeseen ja ilmaantuvuusluku laskenut alle 75:een.

Toisessa vaiheessa tätä suuremmattapahtumat voitaisiin järjestää silloin, kun epidemiatilanne on helpottunut maassa kolmen viikon ajan ja ilmaantuvuusluku olisi painunut alle 50:n. Yleisörajoitus riippuisi varatun tilan koosta sekä tapahtuman erityispiirteistä.

Kolmannessa vaiheessa rajoitukset poistuisivat kokonaan, kun uusia tartuntoja ilmaantuu enää satunnaisesti ja rokotekattavuus olisi riittävä.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kuvassa maski kasvoillaan.
Järjestetäänkö Provinssi ensi kesänä? Festivaalijohtaja Sami Rumpunen kommentoi

Provinssin Sami Rumpunen katsoo, että Seinäjoella heinäkuun alussa järjestettävän festivaalin järjestäminen edellyttää rajoitteiden purkamista kokonaan.

– Jos ajatellaan turvavälikulttuuria ja turvavälien toteutumista, ollaan hyvin kaukana siitä millainen Provinssin kaltainen festivaali ihan ytimessään on. Näen Provinssin tapahtumana, jossa on voimakas yhteisöllisyyden tuntu, Rumpunen sanoo.

Kontaktien välttäminen sopii festivaaliin Rumpusen mukaan huonosti.

Vaasassa järjestettävän Vaasa Festivalsin promoottori Tommi Mäki oli mukana vaikuttamassa ehdotuksen sisältöön. Mäen mukaan ehdotettu suunnitelma tuo ennakoitavuutta koronakriisin keskelle. Hänellä on valtioneuvostolle enää yksi toive:

– Pidetään tästä kiinni. Nyt kun selvät pelisäännöt on annettu, ei ruveta muuttelemaan sääntöjä enää.

Mäki ennustaa itse, että epidemiatilanne rauhoittuu viime kesän tapaan nopeasti.

–Jo kakkostasolla Vaasa Festival voidaan järjestää. Pidän hyvin todennäköisenä, että olemme kolmosvaiheessa jo tuohon aikaan.

Vaasa Festival on määrä järjestää elokuun alussa.

Ehdotus exit-suunnitelmaksi on suuntaa-antava, ja se luovutetaan valtioneuvostolle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

.
.