Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalan lasketteluyrityksissä iloitaan lumisesta talvesta – loppukausi tärkeä taloudellisesti

- Kun kevätviikonloput viime vuonna jäivät pois, tuli tappiollinen kausi, kertoo loppukauden merkityksestä yrittäjä Joni Kakkonen Mustavaaralta.

Ukko-Kolilla on pitkä lasketteluperinne; siellä on pujoteltu kilpaa jo 1930-luvulla. Tänä talvena rinteissä on riittänyt myös luonnonlunta. Kuva: YLE / Mari Itkonen

Vaikka lumitykit takaavat laskettelurinteiden lumivaipan mustinakin talvina, luonnonlumi on laskettelijalle aina mieluista. Pohjois-Karjalan laskettelukeskuksissa on nyt nautittu viime vuotta paremmasta talvesta.

– Talvi on ollut kelien puolesta aivan loistava: lunta ja pakkasta riittänyt ja muutama suojakerroskin on tuonne väliin saatu, iloitsee yrittäjä Joni Kakkonen Kontiolahden Mustavaaralta.

Laskettelukeskuksissa on noudatettu terveysviranomaisten koronaturvatoimia ja pelätty uusia rajoituksia. Rinteitä ei ole kuitenkaan tarvinnut Pohjois-Karjalassa sulkea toisin kuin vuosi sitten, kun asiakkaat kaikkosivat.

Koronatilanteen jatkuminen on nyt lisännyt laskettelun suosiota, koska ulkoliikuntaa harrastavien on helpompi välttää virukselle altistumista kuin sisätiloissa.

Kun lisäksi kelit ovat suosineet, hiihtokouluissa on riittänyt asiakkaita niin Mustavaaralla, Ukko-Kolin rinteissä Lieksassa kuin Heinäveden Pääskyvuorella.

– Oppilaat ovat olleet aivan kaikenikäisiä, kolmevuotiaasta 70-vuotiaaseen. Hiihtokoulun kautta on tullut lajin pariin aikuisiälläkin laskettelun aloittavia, kertoo Joni Kakkonen Mustavaaralta.

Suksilla laskijat ovat edelleen enemmistö laskettelurinteissä, mutta lautailun suosio on vahvistunut eritoten nuorten keskuudessa. Kuva: Lasse Laitinen / Yle

Pääsiäispyhinä rinteisiin odotetaan laskettelijoita

Pääsiäinen on laskettelukeskuksille talvilomien ohella loppukauden huippusesonkia, joten yrittäjien odotukset ovat korkealla. Varsinkin, kun asiakasjoukko jakautuu useammalle päivälle.

– Jos keli sattuu kohdilleen ja ihmisillä neljä vapaapäivää, niin eiköhän tuosta tule ihan hyvä pääsiäinen - kunhan ei sataisi vettä, Joni Kakkonen Mustavaaralta tuumaa.

Onnistuneiden hiihtolomaviikkojen jälkeen pääsiäistä odotetaan myönteisin mielin myös Heinävedellä.

– Ainakin rinteet säilyvät hyvässä kunnossa. Toivotaan, että kelitkin sattuu hyviksi, mielii Pääskyvuoren rinnekeskuksen yrittäjä Petri Valkama.

Pääskyvuoren yrittäjä Petri Valkama Heinävedeltä iloitsee, että lumiset kelit ovat tänä talvena suosineet laskettelua, hiihtoa ja kelkkailua. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) pyörittämissä Ukko-Kolin rinteissä Lieksassa varrotaan pääsiäistä yhtä toiveikkain mielin. Pielisen rannalla aiotaan lasketella ainakin 11. huhtikuuta asti, sitten loppukausi riippuu keleistä.

– Lähiaikoina täsmennellään, minkälainen on sen jälkeen pari viikkoa tilanne lumen suhteen mäessä, rinnepäällikkö Janne Jetsonen tuumaa.

Heinävedellä kausi päättynee viikko-pari pääsiäisen jälkeen, mutta yleensä asiakkaat haihtuvat ennen lumia.

– Vaikka kadut alkavat sulaa keväällä, rinteissä kyllä lunta riittää vielä, niihin on tykitetty alkutalvesta paksu patja, Petri Valkama toteaa.

Mustavaaralla aukiolotavoite on asetettu vappuun saakka, jos ei "älytön lämpöaalto" yllätä.

Loppukausi ratkaisee, uskaltavatko yrittäjät jälleen investoida.

– Viime kauden tappioiden takia jouduttiin siirtämään lumetusinfran ja muun investointeja, ne on tarkoitus toteuttaa kesällä, Joni Kakkonen toteaa Mustavaaran osalta.

.
.