Hyppää sisältöön

"Ne jotka kertovat vain itsestään, eivät kuule mitään" – Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen vaalii tärkeää ohjetta kuuntelemisesta

Pohja tarkalle rahankäytölle syntyi jo pikkupoikana kesäkioskin myyjänä.

"Tärkeää on kuulla myös niitä, jotka eivät ensimmäisenä puhu"
"Tärkeää on kuulla myös niitä, jotka eivät ensimmäisenä puhu"

Suomen Pankin entisen pääjohtajan, ex-komissaari Erkki Liikasen ensikosketus rahaan ja bisnekseen sijoittuu Mikkeliin. Puoli seitsemän -ohjelman rahaviikon avannut Liikanen muisteli, kuinka hän pikkupoikana myi munkkeja vanhempiensa pienessä kioskissa.

– Isä ja äiti haaveilivat omakotitalosta ja silloin tarvittiin omaa pääomaa. Sitä ei ollut, koska heillä oli pienet tulot niin kuin muillakin.

Vanhemmat keksivät raahata tyhjillään olevan kioskin kotirannan tuntumaan ja hankkia sen avulla lisätienestiä.

– Isä toi tukusta tavarat, äiti leipoi munkit ja minä myin. Olin silloin 8-vuotias ja se oli ihan luonteva ajankohta alkaa töihin. Ja se oli tosi kivaa hommaa, Liikanen muisteli.

Pohja rahan arvostukselle syntyi jo alakouluiässä.

– Olen suhtautunut rahaan aina vakavasti ja sitten se kehittyi vielä niin, että varsinkin toisten rahaan. Omia rahoja voit käyttää niin kuin haluat, mutta muiden rahoja pitää käsitellä tarkasti.

Sittemmin Liikanen on toiminut muun muassa valtiovarainministerinä, EU-komissaarina ja Suomen Pankin pääjohtajana. Hän on asettunut tehtäviin, joissa saa myös runsaasti arvostelua osakseen. Vuosikymmenien kokemuksella Liikanen uskoo kuuntelemisen voimaan.

– Sen verran puhuu itsestään, että saa toisen kuuntelemaan. Ne jotka kertovat vain itsestään, eivät kuule mitään.

– Ja yrittää kuulla myös niitä, jotka eivät ensimmäisenä puhu. Se on tärkeä neuvo, hän kiteytti.

Uteliaisuus ja ikuinen halu oppia uutta ovat myös Liikaselle lapsuudesta säilyneitä piirteitä. Hänellä on ollut lukuisia luottamustehtäviä, joista yksi oli Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajuus.

– Punainen Risti oli siitä tärkeä, että halusin nähdä elämää, jota en itse elänyt. Punainen Ristihän menee sinne, missä on ongelmia ja suuri hätä. Kun olet tällaisessa toiminnassa mukana, niin se avartaa sinun maailmankuvaasi.

Liikasen sanat Venäjän keskuspankin 150-vuotisjuhlassa saivat Putinin hymyilemään, mistä oli kyse? Katso koko lähetys Yle Areenasta