Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia ehdottaa tulitaukoa Jemeniin, huthikapinalliset eivät suostu – vuosien sota on luonut maailman pahimman humanitaarisen kriisin

Kapinalliset pitävät tulitauon ehtona maan ilma- ja merisaartojen purkamista.

Jemeniläinen pikkupoika katselee Saudi-Arabian iskun jälkiä Jemenin pääkaupungin Sanaan liepeillä 7.3.2021. Kuva: Yahya Arhab / EPA-EFE

Saudi-Arabia on tarjonnut Jemenin huthikapinallisille tulitaukoa. Tulitauko koskisi koko maata, ja sitä valvoisivat YK:n edustajat.

Myös maan pääkaupungin Sanaan lentokenttä voitaisiin Saudi-Arabian mukaan avata tulitauon myötä. Pääkaupunki on huthikapinallisten hallussa.

– Tulitauko tulee voimaan heti, kun huthit suostuvat siihen, Saudi-Arabian ulkoministeri, prinssi Faisal bin Farhan sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kapinalliset eivät aio suostua tulitaukoon ennen kuin Jemeniin asetetut ilma- ja merisaarrot on purettu.

– Saudi-Arabian täytyy ilmoittaa väkivaltaisuuksien lopettamisesta ja päättää saarrot kokonaan. Jo vuosia keskusteltujen ideoiden tuominen uudelleen esiin ei ole mitään uutta, huthien edustaja Mohammed Abdulsalam sanoi AFP:n mukaan.

Jemenissä toimii useita aseellisia ryhmiä. Terroriverkosto al-Qaida on viime aikoina joutunut vetäytymään joiltakin alueilta. Rajalinjat ovat kartassa vain viitteellisiä. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Arabian niemimaan kärjessä Jemenin hallituksen ja huthikapinallisten sota on jatkunut kuusi vuotta, ja YK on luonnehtinut Jemeniä maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Sodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä. Heistä monet ovat siviilejä, kertoo Jemenin väkivaltaisuuksia seuraava ACLED-järjestö uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lue myös: