1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Opetusministeri Saramo A-studiossa: Vasemmistoliittokin valmis liikkumisrajoituksiin, jos tautitilanne edellyttää

Hallitus keskusteli tänään maanantaina liikkumisrajoituksista ja jatkaa neuvotteluja huomenna.

koronavirus
Opetusministeri Jussi Saramo kommentoi A-studiossa hallituksen neuvotteluja.
Opetusministeri, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo kommentoi A-studiossa maanantaina hallituksen neuvotteluja liikkumisrajoituksista ja maskipakosta.

Hallitus neuvotteli tänään koronarajoituksista Säätytalossa, muttei päässyt ratkaisuun mahdollisista liikkumisrajoituksista.

Ylen saamien tietojen mukaan hallituksen neuvotteluja liikkumisrajoituksista venyttää se, että päättäjät haluavat varmistua välttämättömyysehdon täyttymisestä ja siitä, että se voidaan myös kirjallisesti osoittaa vesitiiviisti eduskunnalle. Hallitus on pyrkinyt löytämään varmuuden välttämättömyydestä muun muassa asiantuntijoita kuulemalla.

Yksi asia, jota ainakin vielä hiotaan, on uusien rajoitusten kytkös terveydenhuollon kapasiteettiin.

Säätytalon neuvotteluista illan A-studioon saapunut opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoo, että vasemmistoliittokin on valmis välttämättömiin toimiin.

– Jos todetaan, ettei mitään muuta ole enää tehtävissä, kyllä vasemmistoliittokin on valmis kaikkiin niihin toimiin, joita se edellyttää, ettei Suomessa tilanne räjähdä niin kuin vaikkapa Virossa, Saramo sanoi.

Saramo ei kuitenkaan kommentoinut, onko sopu liikkumisrajoitusten yksityiskohdista jo syntynyt.

– Siitä hallituksella on yhteinen näkemys, että meillä pitää olla tiukempia toimia, joilla aikuisten välisiä kontakteja vähennetään.

Vasemmistoliitto, RKP ja vihreät ovat olleet kriittisimpiä liikkumisrajoituksia kohtaan. Heidän mielestään kaikki muut keinot olisi otettava ensin käyttöön.

Hallitus jatkaa neuvotteluja liikkumisrajoituksista huomenna.

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUS
HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan sairaalahoidon huippu on vasta edessä.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kannattaa liikkumisrajoituksia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan epidemiatilanne Uudellamaalla on edelleen vaikea ja sairaalahoidon huippu vasta edessä.

Tartuntatapausten määrän kasvu tasaantui Ruotsalaisen mukaan viime viikolla, mutta kansalaisten liikkumisen rajoittaminen toisi toivottua apua epidemian hillintään, kun kodin ulkopuolisten henkilöiden tapaaminen vähenisi.

– Kyllä minä katson, että liikkumisrajoitukset tämän tautitilanteen takia tällä hetkellä ovat tarpeen, Ruotsalainen sanoi illan A-studiossa.

Ruotsalaisen mukaan Uudellamaalla on oltu joulukuun alusta lähtien ”löysässä hirressä”.

– Tartunnanjäljitys on osin sakannut. Emme pysy hallituksen strategiassa mukana.

Auttavatko liikkumisrajoitukset tai maskipakko? Vieraina Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ja Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi. Aiempaa tarttuvampi koronavirus pelottaa työntekijöitä kouluissa ja päiväkodeissa. Vieraina opetusministeri Jussi Saramo (vas.), OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske.

Korjaus 22. maaliskuuta 2021 klo 22.25: Täsmennetty kohtaa välttämättömyysehdon täyttymisestä, johon lisätty lause, että hallitus haluaa varmistua siitä, että asia "voidaan myös kirjallisesti osoittaa vesitiiviisti eduskunnalle".

Lue lisää:

Yle seurasi hallituksen neuvotteluja koronatoimista – Hallitus esittää ravintolarajoituksille kolmen viikon jatkoa

Liikkumisrajoituksen hyödyt ja haitat eivät jakaudu tasaisesti – ei ole olemassa keskimääräistä suomalaista, jota rajoitukset koskevat

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Oikeusoppineet eivät lämpene rokotepassille, tartuntojen määrä laskee koko maan tasolla, Suomessa raportoitu 6 kuolemaa viikonloppuna

Lue seuraavaksi