1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Osa ihmisistä suhtautuu epäillen rokotuksiin: nyt aletaan tutkia, miten terveydenhoito osaa kohdata heidän pelkonsa ja monet kysymyksensä

Tampereen yliopisto koordinoi seitsemän maan tutkimusta.

Rokotteet
Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu kävelevän ihmisen hahmo. Ovessa lukee teksti koronarokotus.
Suomessa ja kuudessa muussa maassa tutkitaan, miten terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat rokotteita epäilevät. Petteri Bülow / Yle

Siitä lähtien kun rokotteita on kehitetty, osa kansalaisista on epäillyt rokotteita. Vaikka kyselytutkimusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli 95 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti rokotuksiin, pieni osa kansalaisista kyseenalaistaa niiden tarpeen eikä halua piikkiä itselleen tai lapselleen.

Rokotekriittiset voivat olla hyvin perillä rokotteista ja niiden mahdollisista haittavaikutuksista. Heidän voi olla vaikea luottaa terveydenhuollon ammattilaisiin. Osa suomalaisista pelkää koronarokotetta enemmän kuin itse virusta, Yle selvitti joulukuussa.

Suomalaisten suhtautumisesta rokotuksiin on kaivattu lisää tietoa, etenkin miksi ja miten se vaihtelee alueittain. Nyt tietoa on luvassa lisää.

Tampereella aletaan tutkia terveydenhuollon ammattilaisten valmiuksia kohdata rokotteita epäröiviä asiakkaita. Tampereen yliopisto koordinoi seitsemän maan VAX-TRUST-hanketta, jota rahoitetaan Euroopan unionin tutkimusrahalla. Hanke toteutetaan Suomen lisäksi Belgiassa, Puolassa, Tšekissä, Italiassa, Portugalissa ja Britanniassa.

– Rokote-epäröinnin kohtaamisen pulmissa ei ole kyse siitä, että terveysalan ammattilaiset olisivat tehneet virheitä tai että heillä ei olisi riittävästi rokotteita koskevaa tietämystä. Ammattilaiset ovat korkeasti koulutettuja asiantuntijoita, mutta he tarvitsevat tukea, hankkeen vastuullinen tutkija Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Tarkoitus ei ole käännyttää ihmisiä

Tutkimusta varten kerätään tietoa kyselyaineistoista, mediamateriaalista, haastatteluista ja vastaanottotilanteiden havainnoinneista.

Tutkimus tuottaa terveysalan ammattilaisille tietoa, tukea ja vertaistukea, jotta he osaisivat rakentaa luottamuksellisen suhteen rokotteita epäileviin.

Pia Vuolanto sanoo, että terveysalan ammattilaisilla on nyt haasteita rakentaa luottamusta rokotekriittisiin. Luottamuksellinen kohtaaminen olisi tärkeää, jotta ihmiset voisivat tehdä omat terveyttä koskevat valintansa. Ammattilaisten pitää myös pystyä vastaamaan rokotteita epäröivien kysymyksiin ja huoliin.

– Olennaista terveydenhuollossa ei ole ihmisten käännyttäminen, vaan rokotteita epäröivien kuunteleminen ja heidän kysymyksiinsä vastaaminen, että he tulisivat kohdatuiksi. Näin voi syntyä luottamusta, Vuolanto sanoo.

Terveydenhuollon ammattilaiset saattavat itsekin epäröidä rokotteiden ottamista. Tämä on tullut Suomessa ilmi tartuntatautilain vuoden 2018 muutoksen jälkeen. Laki velvoittaa työnantajat huolehtimaan henkilöstön rokotussuojasta.

– Jotkut ammattilaiset ovat kokeneet, että heidät pakotetaan ottamaan rokotteita ja että heidän itsemääräämisoikeuteensa on kajottu. Tutkimushankkeemme pyrkii ottamaan huomioon ammattilaisten omat huolet ja kysymykset rokotteisiin liittyen, sanoo Vuolanto.

Hankkeen 2,97 miljoonan euron rahoituksesta Tampereen yliopiston osuus on 559 000 euroa. Suomesta mukana on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast:

Koronasynnit: Yleisön tunnustuksia – näin rajoituksia rikotaan, kun silmä välttää

Lue lisää:

Mikrosiruja koronarokotteessa? Näin perätön tieto rokotteista leviää koronaepidemian myötä

Sairaanhoitaja kehottaa välttämään koronarokotetta ja kauppaa omaa kurssiaan – Yle selvitti: Näin vaihtoehtohoitoja mainostetaan rokotevastaisuudella

Yle selvitti: Näin rokotevastaisuudella kerätään rahaa Suomessa – mukana myös talousrikoksista tuomittu

Lääketieteen professori piti kirjaa netin terveysväittämistä – järjetöntä huuhaata tulvi ruudulle kymmenittäin jo parissa päivässä

Disinformaatio koronarokotteista nostaa päätään, mutta Supon mukaan järjestelmällistä kampanjointia ei ole havaittu