1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Lavrov: Venäjällä ei ole enää suhdetta EU:hun, vain yksittäisiin EU-maihin

Venäjän ja Kiinan ulkoministerit arvostelivat pakotteita, joita EU on määrännyt.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (oik.) tapasi Kiinan Guilinissa kiinalaiskollegansa Wang Yin 22. maaliskuuta 2021. Kuva: Venäjän ulkoministeriö / Handout / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Venäjällä ei ole enää suhdetta EU:hun organisaationa, vaan vain yksittäisiin EU-maihin.

– EU:hun organisaationa ei ole minkäänlaista suhdetta. Tämän suhteen koko infrastruktuuri on tuhoutunut Brysselin yksipuolisten päätösten seurauksena, Lavrov sanoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Kiinan Guilinissa vieraileva Lavrov puhui toimittajille tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Kiinan ulkoministerin Wang Yin kanssa.

Tiedotustilaisuus järjestettiin päivää sen jälkeen, kun EU, Britannia, Kanada ja Yhdysvallat määräsivät Kiinaa vastaan pakotteita uiguurivähemmistöön kohdistuvien ihmisoikeusloukkausten takia.

EU ja Yhdysvallat ovat hiljattain laajentaneet pakotteitaan myös Venäjää vastaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelun vuoksi.

Lavrovin mukaan Venäjä ja Kiina eivät pidä Euroopan ja muiden länsimaiden pakotteita hyväksyttävinä. Hän sanoi, että länsimaat yrittävät korvata kansainvälisen oikeuden omilla säännöillään, joihin kuuluvat osana pakotteet.

– Jos Eurooppa katkaisee suhteet tuhoamalla monien vuosien aikana rakennetut mekanismit, ja meillä on vain yksittäiset Euroopan valtiot, joita ohjaavat niiden kansalliset edut, niin todennäköisesti, objektiivisesti, tämä johtaa siihen, että suhteemme Kiinaan kehittyy nopeammin kuin se, mitä on jäljellä suhteestamme Euroopan maihin, Lavrov muotoili Tassin mukaan.

Lue myös:

EU:n ulkoministerit vahvistivat pakotteet Kiinalle uiguurivainon takia – Kiina lätkäisi vastapakotteita, mukana myös muutama suomalainen

EU ja Yhdysvallat lisäävät pakotteita Venäjää vastaan, Venäjä uhkaa vastatoimilla

Näin Kremlin ja EU:n suhteet nitkahtelevat kriisistä toiseen – Unioni otti Venäjä-pakotteet työkalukseen vasta Krimin valtauksen jälkeen