1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sodankylä

Sodankylä haastaa ihmisiä energiansäästötalkoisiin – se tuo myös merkittävää taloudellista hyötyä

Energiansäästön lomassa voi myös parantaa kuntoaan, kun valitsee esimerkiksi potkurin auton sijaan.

Sodankylä
Ville Pyhäjärvi
Ville Pyhäjärvi haluaisi, että energiansäästötoimista tulisi pysyviä ratkaisuja. Antti Mikkola / Yle

Sodankylässä on tällä viikolla kiinnitetty huomiota energian säästämiseen.

Erilaisina säästötoimenpiteinä on muun muuassa ruokahävikin vähentäminen, valaistuksen himmentäminen, tiettyjen kiinteistöjen lämpötilan laskeminen 1-2 lämpöasteella ja työasemien ajastettu sammuttaminen. Sen lisäksi kunta on kannustanut ihmisiä viettämään autotonta päivää tai jopa viikkoa mahdollisuuksien mukaan.

Näillä toimenpiteillä pyritään kiinnittämään huomiota tietenkin ympäristöön, mutta myös säästämään rahaa. Sodankylän kunnan tilapalvelupäällikkö Ville Pyhäjärven mukaan energiansäästö on merkittävä asia kunnan talouden kannalta.

– Meillä ei ole euro- tai wattimääräisiä tavoitteita, mutta lähinnä pyrimme herättämään tietoisuutta. Keräämme myös käyttäjäkokemuksia, että miten käyttäjät kokee nämä energiansäästötoimenpiteet, kertoo Pyhäjärvi.

"Teemaviikoille on tarvetta kunnes ollaan tarpeeksi energiatehokkaita"

Suomen kuntaliiton mukaan kunnissa tehdään runsaasti energia- ja ilmastotyötä ja erityisesti vapaaehtoisuuden pohjalta. Kuntaliitto on aloittanut myös kansallisen energiasäästöviikon, jota vietetään joka syksy.

Sodankylän kunta ei ehtinyt syksyn teemaviikolle mukaan, joten he päättivät järjestää oman teemaviikon maailmanlaajuisen Earth Hour -päivän yhteyteen.

Energian seuranta
Kaikkien kunnan kiinteistöjen energiankulutusta seurataan tarkasti. Antti Mikkola / Yle

Pyhäjärven mielestä tällaisille teemaviikoille on niin kauan tarvetta, kunnes energiansäästötoimista on tullut uusi normaali. Hänen mielestään energiansäästöviikkoja voisi järjestää vuodessa useamminkin.

– Energiansäästäminen kehittyy jatkuvasti ja näiden teemaviikkojen kautta saadaan niitä uusia tapoja toimintaan. Näkisin, että niin kauan kunnes joku sanoo, että ollaan tarpeeksi energiatehokkaita on minusta tämä teemaviikko hyvä olla olemassa.

Tärkeää on kuitenkin löytää oikeat kohteet, joissa voi säästää ja löytää kultainen keskitie.

– Kun ollaan julkisella puolella, niin ei ole yksiselitteistä ohjetta. Ei voida säätää vanhuspalvelukohteita samalla tavalla kuin vaikka päiväkotien ja koulujen toimintaa, koska ihmiset kokee ilmanvaihdon ja muut asiat eri tavalla, Pyhäjärvi summaa.

"Autolla on helppo mennä, mutta hyvin pääsee myös kävellen"

Hannuksenkartanon lähihoitajat Terhi Austiola ja Anne Rahm eivät kulje autolla töihin, sillä he eivät edes omista autoa. Austiolan työmatka taittuu talvisin kävellen ja potkurilla, kesällä pyörällä. Rahm pyöräilee ympäri vuoden.

– Pyöräilyhän on hyvä harrastus ja urheilumuoto. Kunto kasvaa ja saa olla ulkona, työpäivän jälkeen on aivan ihana pyöräillä kotiin, kun saa hengitellä raikasta ilmaa, sanoo Rahm.

Terhi Austiola ja Anne Rahm
Anne Rahmin ja Terhi Austiolan mielestä tällaisilla teemaviikoilla on vaikutusta ihmisten valintoihin. Antti Mikkola / Yle

Kaksikon töihin ei energiansäästöviikolla ole juurikaan erityistä vaikutusta, mutta molempien mielestä tällaisille teemaviikoille on tarve.

– On hyvä, että ilmastosta puhutaan paljon. Ja muutenkin, että ihmiset liikkuisivat enemmän. Autolla on niin helppo mennä joka paikkaan, mutta pyörällä, potkurilla tai kävellen pääsee ihan yhtä hyvin, toteaa Rahm.

– Tietenkin on pakkasta ja välillä tuulee, mutta se on asenne- ja pukeutumiskysymys.

Teemaviikko huipentuu Earth Hour -tapahtumaan

Sodankylän teemaviikko huipentuu ympäristöjärjestö WWF:n aloittamaan maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan.

Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston ja ympäristön puolesta sammuttamalla turhat valot ja muut turhat sähkölaitteet. Valojen sammuttaminen on symbolinen ele, jonka avulla ihmiset voivat ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä.

Tapahtumaa vietetään lauantaina 27. päivä kello 20.30-21.30. Sodankylän kunta osallistuu tapahtumaan mahdollisuuksien mukaan.

Lue seuraavaksi