1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuminen

Nordean kysely: Jos etätyö yhä lisääntyy, suomalaiset kertovat sen näkyvän asuinpaikan valinnassa

Kuitenkin toistaiseksi etätyövuoden jälkeen vain kuusi prosenttia oli valmis muuttamaan kauemmas työpaikastaan.

Etätyöhön siirtyminen alkaa näkyä ihmisten asumissuunnitelmissa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Etätyön lisääntyminen alkaa vaikuttaa asuinpaikan valintaan.

Yhä useampi suomalainen kertoo, että etätyön edelleen lisääntyminen vaikuttaisi heidän asumissuunnitelmiinsa ja että he voisivat tarvittaessa muuttaa tulevaisuudessa kauemmas työpaikastaan, jopa toiselle paikkakunnalle.

Puolet Nordean kyselyyn vastanneista kuitenkin kertoi, ettei etätyön lisääntyminen vaikuta heidän asumissuunnitelmiinsa.

Tällä hetkellä etätöissä vietetyn vuoden jälkeen muuttoon kauemmas työpaikastaan oli valmiita kuusi prosenttia, kun vuosi sitten luku oli kaksi prosenttia, paljastaa kysely.

Pankin ekonomisti Juho Kostiainen uskoo, että vaatimattomasta luvusta huolimatta tulos saattaa silti kertoa suuremman muutoksen lähestymisestä.

– Tietotyöläisten ei välttämättä tarvitse tulevaisuudessa asua kasvukeskuksissa, ja kyseessä voi olla vastavoima pitkään jatkuneelle kaupungistumiskehitykselle, Kostiainen sanoo tiedotteessa.

Kyselyn mukaan vuodessa on selvästi noussut niiden osuus, jotka uskovat omistusasuntonsa arvon nousevan. Tätä mieltä oli 15 prosenttia vastaajista, kun pandemian alkaessa niin uskoi 4 prosenttia vastaajista.

Nordea selvitti kyselyssä myös sitä, kuinka hyvin suomalaiset selviytyvät asumiskustannuksistaan koronapandemian myötä. Tulosten mukaan asumismenoista selvitään nyt pääasiassa yhtä hyvin kuin ennen pandemiaa.

Hankaloitumista ovat kokeneet etenkin alle 35-vuotiaat aikuiset, vuokralla asuvat, yksinasuvat ja yksinhuoltajat sekä heikommin taloudellisesti toimeentulevat.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi runsaat tuhat suomalaista maaliskuun alussa.