Itä-Suomen oppilaitokset mukaan Saimaa-ilmiöön – hankejohtaja: "Elämme hyvin hektisiä hetkiä"

Hankejohtaja toivoo hankkeelle paljon laajaa yhteistyötä ympäri Itä-Suomen.

Muun muassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on mukana Saimaa-ilmiössä. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Itä-Suomen yliopistot, ammattikorkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset ovat mukana Saimaa-ilmiössä, eli Savonlinnan Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeessa.

Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasisen mukaan kyseessä on kaksisuuntainen hyöty, jonka myötä pyritään myös varmistamaan, että hankkeesta saatu osaaminen siirtyy nuorille ja jää alueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa harjoittelu- ja työssäoppimismahdollisuuksia eri hankkeiden ja tuotantojen parissa.

– Tämä on äärettömän tärkeä juttu. Ei monesti tule mietittyä, miten laajaa yhteistyötä oppilaitosten kanssa voi tehdä, Kaasinen sanoo.

Oppilaitoksista Saimaa-ilmiöön ovat lupautuneet Itä-Suomen yliopisto UEF, LUT-yliopisto, Saimaan ammattiopisto Sampo, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Karelia-ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto Samiedu, Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Savon ammattiopisto Sakky, Ylä-Savon ammattiopisto YSAO, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Muita yhteistyökumppaneitakin on jo vino pino. Viimeisimpänä Pertunmaan kunta on lähtenyt mukaan Saimaa-ilmiöön omalla lisärahoituksella, jonka on hankkeelle luvannut jo yli kymmenen kuntaa. Käytännössä kaikki Itä-Suomen kunnat ovat mukana maakuntaliittojen osallisuuden kautta.

Kaasinen toivoo paljon laajaa yhteistyötä ympäri Itä-Suomen ja uskoo, että se voisi lisätä koko alueelle positiivista tulevaisuuskuvaa.

– Meistä ajatellaan, että lapset loppuu, kaikki loppuu ja viimeinen sammuttaa valot. Jos tämä hanke voi yhtään olla järruttamassa tätä ajattelua niin hyvä.

Saimaa-ilmiössä viimeistellään parhaillaan kulttuuripääkaupungin hakukirjaa, joka luovutetaan opetus-ja kulttuuriministeriölle 23. huhtikuuta.

– Elämme hyvin hektisiä hetkiä.