Hyppää sisältöön

Jumiskon vesivoimalaitos uusitaan Kemijärvellä – teho nousee

Voimalaitoksen korjaustyöt eivät näy voimalaitoksen ulkopuolelle, sillä voimalaitos sijaitsee syvällä kallion sisällä.

Kuva: ©Kai Tirkkonen

PVO-Vesivoiman Jumiskon vesivoimalaitos uusitaan. Peruskunnostuksella nostetaan laitoksen tehoa ja lisätään energiatehokkuutta.

Jumiskon voimalaitoksen tuottamaa säätövoimaa tarvitaan tuuli- ja aurinkovoiman rinnalle.

– Uusi turbiiniteknologia on aiempaa tehokkaampi ja ajanmukaiset sähkö- ja automaatiojärjestelmät parantavat säätömahdollisuuksia sekä tehostavat käytönvalvontaa myös etänä. Myös energiatehokkuus lisääntyy, PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä sanoo yhtiön tiedotteessa.

Remontin aikana voimalan 1950-luvulta peräisin oleva turbiini vaihdetaan uuteen ja käyttöikänsä päähän tulleet sähkö- ja automaatiojärjestelmät uusitaan. Lisäksi voimalaitoksen generaattori huolletaan. Peruskunnostus maksaa noin 4,3 miljoonaa euroa.

Voimalaitoksen teho on tällä hetkellä 25,8 megawattia ja remontti kasvattaa tehoa 1,5 megawatilla. Energiantuotanto kasvaa gigawattitunnilla vuodessa.

Voimalaitoksen uuden turbiinin toimittaja on tšekkiläinen ČKD Blansko Holding, a.s. Uudet sähkö- ja automaatiojärjestelmät toimittaa Insta Automation Oy.

Uusittu voimalaitos käyttöön kesäkuussa

Työt voimalaitoksella ovat alkaneet maaliskuun puolivälissä. Voimalaitos otetaan uudelleen käyttöön kesäkuun lopulla.

Voimalaitoksen korjaustyöt eivät näy voimalaitoksen ulkopuolelle, sillä voimalaitos sijaitsee syvällä kallion sisällä, jonne vesi johdetaan tunnelia pitkin. Töiden yhteydessä puhdistetaan ja korjataan tunnelin suuaukkoja sekä säännöstelypatojen rakenteita.

Yhtiön mukaan peruskunnostuksen aikana säännöstelyssä noudatetaan normaaleja lupaehtoja. Säännöstelyjärvien vedenpintaa laskettiin lumen alla, jotta kevättulvat mahtuvat täyttämään järvet.

– Virkistyskäyttö on otettu remontin suunnittelussa huomioon. Tavoitteena on, että alkukesällä veden pinta järvissä on virkistyskäytön kannalta sopivalla korkeudella. Vedenkorkeuksia ja virtaamia seurataan ja säännöstely suunnitellaan kevään aikana tarkasti, Juha Kähkölä kertoo.

.
.