1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kruunupyy

Kruunupyyläisten sote-palveluihin haetaan ratkaisua monessa ryhmässä, eikä aikaa ole paljon: "Kyseessä on todella laaja selvitys"

Ratkaistavana on se, miten Kruunupyyn sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään jatkossa, kun kunta siirtyy soteuudistuksen myötä Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

Kruunupyy
Kruunupyyn terveysasema.
Tähän saakka Kruunupyy on hankkinut sote-palvelunsa Keski-Pohjanmaalta Soitesta, ja sieltä ne voidaan hakea jatkossakin.Ida-Maria Björkqvist / Yle

Joukko virkamiehiä pohtii parhaillaan, miten Kruunupyyn sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään jatkossa, kun kunta siirtyy soteuudistuksen myötä Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

Laaja virkamiestyöryhmä neuvottelee siitä, miten Kruunupyyn palvelut tuotetaan, kun kunta siirtyy Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

Ryhmässä on edustajat sote-palvelut tulevaisuudessa järjestäviltä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilta sekä Kruunupyyn kunnasta.

Työn tueksi on tarkoitus teettää myös ulkopuolinen selvitys.

Kruunupyyn kunta tekee puolestaan omaa selvitystään siitä, miten sote-uudistus vaikuttaa kuntaan ja sen palveluihin.

Työryhmän esitys valmiina kesäkuussa

Tähän saakka Kruunupyy on hankkinut sote-palvelunsa Keski-Pohjanmaalta Soitesta, ja sieltä kruunupyyläisten palvelut voidaan hakea soteuudistuksen lakiluonnoksen mukaan jatkossakin.

Oikeusministeri, RKP:n Anna-Maja Henriksson kommentoi alkuvuodesta Ylelle, että se, miten asia käytännössä järjestetään, on tulevien Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueiden ratkaistava.

Virkamiestyöryhmä jättää asiasta esityksensä Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymälle kesäkuun lopussa, jonka jälkeen alkavat hyvinvointialueiden neuvottelut.

Työryhmän puheenjohtaja, Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän strategiajohtaja ja Uudenkaarleypyyn kaupunginjohtaja Mats Brandt myöntää, että tehtävän aikataulu on haastava.

– Varsinainen tehtävämme on tehdä ehdotus siitä, miten Kruunupyyn sote-palvelut tuotetaan jatkossa tulevan lainsäädännön pohjalta. Kyseessä on todella laaja selvitys. Asioita pitää pohtia monesta eri näkökulmasta, Brandt sanoo.

Ryhmä on kokoontunut tämän vuoden puolella kahdesti, ja työ on vasta alussa. Lisähaastetta tehtävään tuo se, ettei hyvinvointialueiden toimintaa koskeva lainsäädäntö ole vielä valmis.

– Pohdimme samanaikaisesti sitä, mitä palveluita tuotetaan ja millä yhteistyömallilla se tehdään.

Vaihtoehtoja palveluiden järjestämiseen on useita

Tällä hetkellä Soite tuottaa Kruunupyyn kunnan kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Noin 6500 asukkaan kunta maksaa niistä vuositasolla 24 miljoonaa euroa.

Jatkossa vastuu kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta on Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Työryhmä selvittää, mitkä palvelukokonaisuudet Soiten olisi järkevää hoitaa tulevaisuudessakin ja mitkä taas mahdollisesti jäisivät Pohjanmaan kontolle. Palveluiden tuottamisen lisäksi niiden rahoitus on ollut Brandtin mukaan jo vahvasti esillä kokouksissa.

– Kyseessähän on koko sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja niiden kustannukset ovat noin 3 600-3700 euron tienoilla asukasta kohden molemmilla hyvinvointialueilla. Tämä on mittava kokonaisuus myös rahallisesti.

Brandtin mukaan vaihtoehtoja palveluiden järjestämiseen on useita, ja ne käydään kaikki läpi. Tarkoitus on teettää myös ulkopuolinen selvitys hallintomallista, rahoituksesta ja erilaisista palvelukokonaisuuksista.

Lue myös: Kalliiksi moitittu sote-esitys loppusuoralla, ministeri Kiuru: "Tämä aamu ei voisi enää alkaa paremmin"

Lue seuraavaksi