1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siitepölyallergia

Allergikot saavat jo etelässä oireita lepän ja pähkinäpensaan siitepölystä, koivun kukinnasta on tänä keväänä tulossa runsas

Lämmin sää vauhdittaa kukinnan etenemistä.

Siitepölyallergia
Koivu kukkii.
Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan koivu kukkii tänä keväänä runsaasti tai melko runsaasti lähes koko Suomessa. Kuvassa koivun kukintaa keväällä 2020. Tiina Jutila / Yle

Siitepölyallergikot voivat eteläisessä Suomessa jo tarvita allergialääkkeitä. Pähkinäpensas on aloittanut kukinnan ja lepän siitepölyäkin on jo ilmassa.

– Allergikot voivat saada oireita lepän ja pähkinäpensaan siitepölystä. Monet koivuallergikotkin ovat allergisia lepän siitepölylle, sanoo projektitutkija Sanna Pätsi Turun yliopiston Siitepölytiedotuksesta.

Lepän siitepölyä on viime päivinä tullut Suomeen kaukokulkeumina Etelä-Ruotsista.

Lepän kukinta on alkamassa aivan lähipäivinä myös Suomessa. Kukinta alkaa eteläisestä Suomesta ja etenee vähitellen kohti pohjoista.

– Lepän kukinta alkaa varmaankin viikon sisällä maan eteläosissa, lämpimillä kasvupaikoilla, Sanna Pätsi sanoo.

Hänen mukaansa ainakin Lounais- ja Kaakkois-Suomen havaintojen perusteella lepissä on tänä keväänä melko runsaasti norkkoja. Niiden perusteella lepän kukinnasta vaikuttaisi tulevan hieman keskimääräistä runsaampaa.

Pähkinäpensaskin kukkii tänä vuonna suomalaisittain hyvin. Pähkinäpensaan siitepölyn määrä jää kuitenkin vähäiseksi, sillä kasvia on Suomessa niukasti. Pähkinäpensas on eteläisessä Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisrajoilla.

Sää ratkaisee sen, miten nopeasti pähkinäpensaan ja lepän kukinta etenee.

– Suomeenhan on nyt luvattu tosi lämmintä säätä. Se edistää kukinnan alkua, Sanna Pätsi sanoo.

Blommande al på våren.
Turun yliopiston Siitepölytiedotus arvioi, että lepän kukinta alkaa Suomessa lähipäivinä.Yle/ Nora Engström

Koivun siitepölyä on tänä keväänä luvassa paljon

Koivun kukinta pääsee alkuun tavallisimmin huhti–toukokuun taitteessa.

Luonnonvarakeskuksen tekemät norkkolaskennat ennustavat, että koivun siitepölymäärät voivat tänä keväänä olla suuria.

– Tarkkailumetsikköhavainnot näyttävät siltä, että koivulle on tulossa runsas tai melko runsas kukinta koko maahan. Se tarkoittaa tietysti sitä, että siitepölyä on ilmassa runsaasti, tutkija Pekka Helenius Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Ainoastaan hieskoivun kukinta Pohjois-Suomessa näyttää jäävän enintään kohtalaiseksi.

Koivu kukkii yleensä runsaasti kahden tai kolmen vuoden välein. Viime keväänä koivun kukinta jäi heikoksi, ja tänä vuonna kukinta on selvästi runsaampaa.

– Siemensadon tarkkailumetsiköiden koivuissa on nyt kaksin- tai kolminkertainen määrä hedenorkkoja viime vuoteen verrattuna, Pekka Helenius sanoo.

Kevään säät vaikuttavat siihen, milloin koivun kukinta alkaa ja kuinka paljon siitepölyä ilmassa kulloinkin on.

– Jos sataa kauheasti vettä, vesipisarat ikään kuin pesevät siitepölyn pois ilmasta. Pitää olla kaunis, aurinkoinen, lämmin ja kuiva sää, niin siitepölyä on ilmassa paljon, projektitutkija Sanna Pätsi Turun yliopiston Siitepölytiedotuksesta sanoo.

Koivun siitepölyä voi jo joidenkin viikkojen kuluttua matkata Suomeen kaukokulkeumina Keski-Euroopasta.

– Koivun kukinnan odotetaan alkavan Keski-Euroopassa Saksan korkeudella lähiviikkoina. Kun kukinta pääsee siellä kunnolla käyntiin, voi koivunkin siitepölyä tulla kaukokulkeumana, Sanna Pätsi sanoo.

Ajankohtaista siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston Siitepölytiedotuksen tuottamasta Norkko-palvelusta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Tutkimus: Koronaviruksen tartuntatiheydellä ja ilman korkeilla siitepölypitoisuuksilla yhteyttä toisiinsa

Kuuntele Yle Areenasta:

Ylen Tiedetiistain allergiailta 2013: Vesi valuu silmista ja nokka vuotaa, silmät kutisee ja aivastuttaa. Siitepöly aiheuttaa allergisen reaktion ja ärsyttävä katupöly vielä pahentaa tilannetta entisetään. Mikä on allergiaa ja mikä on pölyn aiheuttamaa ärsytystä? Miksi allergisoidutaan ja voiko allergisoitumista estää? Allergiakysymyksiin vastaamassa ovat professori Tari Haahtela ja allergianeuvoja Erja Tommila. Toimittajana Leena Mattila.
Lue seuraavaksi