Hyppää sisältöön

Meri-Lapissa tavoitellaan lähiruuan käytön lisäämistä – jäätelöfirmassa tiedetään jopa maidon lypsäneen lehmän nimi

Tarkoituksena on lisätä paikallisen lähiruuan hyödyntämisen mahdollisuuksia.

Nummitar asuu Tervolan Louella. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Meri-Lapissa tavoitellaan lähiruuan käytön lisäämistä. Tänään verkossa järjestettävässä kaikille avoimessa Lähiruokaa resurssiviisaasti Meri-Lapissa -webinaarissa käsitellään lähiruuan hyödyntämisen haasteita sekä haetaan niihin ratkaisuja. Ohjelman teemoina ovat muun muassa keskuskeittiöt, suoramyynti sekä ravintolat.

Seri-hankkeen projektipäällikkö Katri Hendriksson Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo, että tavoitteena on saattaa yhteen alan toimijoita.

– Tarkoituksena on tuoda lähiruuan tuottajat, toimittajat ja kuluttajat yhteen kasaan, että saataisiin kolmelle isolle kohteelle yhteistyömahdollisuuksia pohdittua mahdollisimman paljon ja pystyttäisiin keskustelemaan rennosti uusista ideoista ja ajatuksista. Meillä on ollut tarkoituksena, että tuotaisiin kaikki yhteen ja pystyttäisiin kehittelemään uusia ratkaisuja, että miten lähiruuan käyttöastetta pystyttäisiin nostamaan.

Alustajana Lähiruokaa resurssiviisaasti Meri-Lapissa -webinaarissa on myös jäätelöyhtiö Arctic Ice Cream Factoryn omistaja ja jäätelöntekijä Anna-Riikka Lavia. Hän kertoo, että yrityksen marjat tulevat paikallisilta poimijoilta pohjoisen metsistä.

– Olemme toimineet kuusi vuotta ja puolet siitä olemme olleet ammattiopisto Lappian yhteydessä Tervolan Louella ja sieltä koulutilan navetasta tulee meille suoraan maito.

Yhteistyön ansiosta myös maidon alkuperä on hyvin tiedossa.

– Siellä on tutut lehmät ja varsinkin silloin, kun saadaan sieltä eroteltuna lapinlehmän maitoa, niin työntekijät pystyvät kertomaan, ketkä lehmät ovat olleet sinä päivänä lypsyllä, siellä voi olla vaikka Keijutar tai Nummitar. Se on meistä herkullisin juttu tässä yhteistyössä navetan kanssa, Lavia sanoo.