1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Oppositio suhtautuu liikkumisrajoituksiin kielteisesti – Orpo: Tällä tietoa emme pidä tarpeellisina, Halla-aho: Suhtaudumme erittäin nihkeästi

Ravintolasulun jatkaminen kolmella viikolla saa ymmärrystä oppositiosta.

koronavirus
Politikko Jussi Halla-Aho ja politikko Petteri Orpo.
Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo sanovat, että ennen liikkumisrajoituksia on mahdollista tehdä paljon muita toimenpiteitä.Mikko Ahmajärvi / Yle, Pekka Tynell / Yle

Suurimmat oppositiopuolueet suhtautuvat kielteisesti hallituksen kaavailemiin liikkumisrajoituksiin.

Päätöksiä mahdollisista liikkumisrajoituksista odotetaan tiistai-iltana, jolloin hallitus jatkaa rajoitusten käsittelyä. Hallituksen neuvottelut venyivät maanantaina iltaan asti eikä liikkumisrajoituksista syntynyt vielä päätöksiä.

Hallitus ja oppositioryhmät keskustelevat rajoituksista Säätytalolla Helsingissä kello 16, ennen hallituksen tämäniltaisia neuvotteluja.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että nykytietojen perusteella puolueen kanta on hyvin kriittinen.

– Tällä tiedolla mitä tällä hetkellä on, suhtaudumme liikkumisrajoituksiin kielteisesti emmekä pidä niitä tarpeellisina, Orpo sanoo.

– Liikkumisrajoituksissa ja ennen kaikkea ulkonaliikkumiskiellossa on kyse niin suuresta ihmisten vapauteen liittyvästä asiasta, että suhtaudun siihen kielteisesti. Ja näen, että sitä olisi vaikea valvoa ja perustella.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) sanoo, että puolue ei lukitse kantaansa etukäteen, mutta on myös hyvin kriittinen.

– Meillä ei ole vielä tietoa mitä hallitus on keskenään sopinut ja mitä se aikoo eduskunnalle esittää. Toivon mukaan kuulemme tästä iltapäivällä. Suhtaudumme ainakin näillä tiedoilla erittäin nihkeästi mihinkään liikkumisrajoituksiin ulkotiloissa.

– Parhaan käsitykseni mukaan tartuntojen riski ulkotiloissa on varsin pieni. Liikkumisrajoitusten haitat taas ovat varsin ilmeisiä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sen sijaan sanoi maanantaina, että ulkonaliikkumisen rajoittamisella voitaisiin vähentää ihmisten vapaa-ajan kokoontumisia. Marin sanoi, että tauti pääsee leviämään erityisesti vapaa-ajalla, kodeissa tapahtuvissa kokoontumisissa.

Orpo: Ensin pitäisi käyttää muut keinot

Kokoomusjohtaja Orpo sanoo, että ennen liikkumisrajoituksia pitää käyttää kaikki muut keinot.

Pääministeri Marin perusteli liikkumisrajoitusten tarpeellisuutta maanantaina sillä, että hänen mukaansa valikoimassa ei tällä hetkellä juuri ole keinoja, jotka rajoittaisivat ihmisten vapaa-ajan toimintaa.

Orpo katsoo, että keinoja viruksen hillitsemiseen on kuitenkin paljon.

Orpon mukaan yksi keinoista olisi maskipakon käyttöön ottaminen julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen, jota hallitus on harkinnut liikkumisrajoitusten rinnalle.

Orpo mainitsee, että Turussa kouluissa on suositeltu maskia ensimmäisestä luokasta lähtien.

Orpo sanoo, että koulujen osalta voitaisiin harkita alueellisesti myös etäopetuksen laajentamista. Myös kokoontumisrajoitusten kiristäminen voisi hänen mukaansa tulla kyseeseen.

– Kun puhutaan kokoontumisrajoituksista, lukumäärää voidaan tarkastella, ja miettiä voidaanko edetä pidemmälle, Orpo muotoilee.

Hän moittii, että myös rajatestaukset on edelleen huonosti hoidettu.

– Liikkumisrajoitukset olkoon sitten viimeinen väline, mutta ei ole tällä hetkellä tietoa, että se olisi tarpeen.

Halla-aho: Perhe- ja sukujuhliin pitäisi puuttua

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset pitäisivät liikkumisrajoituksia parempina kohdennettuja toimenpiteitä. Hänen mukaansa pitäisi puuttua perhe- ja sukujuhliin ja uskonnollisiin tilaisuuksiin.

– Niistä on lähtenyt liikkeelle erittäin laajoja tartuntaryppäitä viime aikoina, Halla-aho sanoo.

Uskonnollisiin tilaisuuksiin pitää Halla-ahon mukaan soveltaa samoja kokoontumisrajoituksia kuin muihinkin tilaisuuksiin. Hän puuttuisi myös turhaan oleskeluun kauppakeskuksissa ja muissa sisätiloissa sen sijaan, että liikkeitä pannaan kiinni.

– Yksi ongelma ovat kauppakeskukset ja se, että niissä etenkin ilta-aikaan oleskelee ihmisiä, jotka eivät ole varsinaisesti asioimassa.

Halla-ahon mukaan julkisessa liikenteessä ja etenkin linja-autoissa pitäisi lisäksi pystyä valvomaan maskin käyttöä paremmin.

– Se miten tämä tapahtuu, on toissijaista. Valtuutetaanko liikennöitsijät vaatimaan maskin käyttöä busseissa vai toteutetaanko se toisella tapaa.

Ravintolasulun jatkolle tukea oppositiosta

Maanantaina selvisi, että hallitus esittää ravintoloiden sulun jatkamista kolmella viikolla. Halla-aho odottaa terveysviranomaisilta tietoa, miten he näkevät tilanteen.

– Ymmärtääkseni ravintola-alan edunvalvojat ovat itse olleet sitä mieltä, että on parempi jatkaa ravintoloiden sulkua kuin jatkaa kitkuttelemista erittäin tiukoilla aukiolorajoituksilla loputtomiin.

– Ehkä kallistumme tältä pohjalta, että sulun jatkaminen muutamalla viikolla on perusteltua, mutta se ei voi tietenkään loputtomiin jatkua.

Myös Orpo sanoo, että ilmeisesti ravintolarajoituksia on järkevä jatkaa.

– Päätös pitäisi saada mahdollisimman nopeasti, koska ravintola-alalla pitää saada tieto miten tämä menee, hän edellyttää.

Lue lisää:

Yle seurasi hallituksen neuvotteluja koronatoimista – Hallitus esittää ravintolarajoituksille kolmen viikon jatkoa

Korona leviää entistä herkemmin perhepiirissä, HUSin ja TYKSin ylilääkärit: Liikkumisrajoitukset "ehkä hieman ennenaikaisia", "teho ei välttämättä kovin hyvä"

Opetusministeri Saramo A-studiossa: Vasemmistoliittokin valmis liikkumisrajoituksiin, jos tautitilanne edellyttää

Lue seuraavaksi