1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakentaminen

Wasa Stationin rakentamisen piti alkaa vuosia sitten – ennen kesää pitäisi tapahtua jotain

Vaasan uusi maamerkki, tornitalo ja tapahtumakortteli Wasa Station odottaa koronan jälkeistä elpymistä.

Arosuo Arkkitehdit Oy:n havainnekuva linja-autoaseman paikalle suunnitellusta Wasa Stationista. Kuva: Arosuo Arkkitehdit Oy.

Korona on viivästyttänyt Vaasan isoa Wasa Station -hanketta jälleen vähintäänkin vuodella.

Hanketta viedään toki eteenpäin, eikä julkistetuista isoista kumppaneista kukaan ole tiettävästi ilmoittanut perääntyvänsä. Mukana ovat edelleen mm. Kesko, hotelliketju Odyssey, Vaasan kaupunki ja Yle. Tosin esimerkiksi Ylen aiesopimus on rauennut jo viime syksynä.

Ylen toimitilapalvelujen päällikkö Matti Uotinen sanoo, että Ylen voidaan laskea kuitenkin kuuluvan tuleviin vuokralaisiin.

– Olemme sopineet, että odotamme päätöstä ja päivitämme aiesopimuksen voimaan, mikäli hanke lähtee käyntiin kevään aikana, kertoo Uotinen.

Hanketta vetävän YIT:n aluejohtaja Mikael Snellman sanoo, että hanke etenee. Hän ei kuitenkaan kerro uusista toimijoista. Vuokralaisia etsitään edelleen.

Ihan alun perin rakentamaan piti päästä jo vuosia sitten. Nyt on ymmärrettävää, että korona jarruttaa.

– Näihin aikoihin viime vuoden maaliskuussa oli aloittaminen menossa loppupäätöksiin ja sitten iski korona. Korona vei vuoden tästä.

Mikä ihmeen Wasa Station?

Wasa Station on vanhan linja-autoaseman paikalle rakennettava kokonainen kortteli, johon on suunniteltu muun muassa tornitaloa, asuntoja, hotellia, sekä tapahtuma- ja elämyskeskusta liikuntapaikkoineen. Tarkoitus on, että sille perustetaan myös oma parkki- ja energiayhtiö.

Vaasan kaupunki tilaa YIT:ltä rakennuskompleksiin musiikki- ja kongressitalon.

– Valmistelu on kiihtynyt julkisen musiikki- ja kongressikeskuksen osalta. Sen suunnittelua on edistetty ja nyt valmistellaan aloittamispäätöstä, kertoo Snellman.

Snellman on toiveikas sen suhteen, että rakentamislupaa voitaisiin hakea ennen kesää.

Tälle paikalle pitäisi Wasa Stationin rakentua. Kuva: Yle

Kaupunki valmis päättämään

Vaasan kaupungin teknisen toimen johtaja Markku Järvelä sen sijaan muistuttaa, että kaupungin osuus ei ole mikään erillinen.

– Hanke toteutuu kokonaisuutena tai ei ollenkaan, muistuttaa Järvelä.

Järvelä sanoo, että tavoitteena on saada hanke päätöksentekoon kevään aikana.

Nykyisen valtuuston pitäisi siis aivan ensimmäiseksi päättää 35-40 miljoonan euron takauksesta kaupungin perustamalle yhtiölle. Samalla päätetään parkki- ja energiayhtiöistä. Vasta sen jälkeen voidaan tehdä varsinainen toteuttamispäätös.

Kaikki kuitenkin riippuu siitä, miten rakennuksen vuokrasopimukset edistyvät. Ilman tiettyä määrää ei rakentamaan ryhdytä.

"Investointihaluja on"

Korona kuitenkin viivästyttää tällä hetkellä monen yksityisen toimijan päätöksentekoa. On selvää, että monella alalla yritysten voimavarat keskittyvät nyt arjesta selviämiseen. Järvelä vakuuttaa, että investointihaluja on.

– Näkisin, että investointihalukkuutta yhteiskunnassa näyttää olevan, mutta epidemia vaikuttaa markkinoihin ja se siirtää päätöksentekoa eteenpäin. Mutta tahtoa ja halua on näköpiirissä.

Arosuo Arkkitehdit Oy:n havainnekuva Wasa Station -aukiosta. Kuva: Arosuo Arkkitehdit Oy

Hanke on ollut pitkä. Järvelä kertoo olleensa mukana jo vuodesta 2013. Silti hän uskoo sen toteutuvan.

– YIT:llä on joitain vuokrasopimuksia vielä auki, jotka pitäisi saada maaliin. Sitten päästään viimeistelemään ja valmistelemaan päätöksentekoa. Kaupungin puolella on valmistauduttu siihen.

Kaupunki on saanut jo tukea musiikki- ja kongressikeskuksen toteuttamiseen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Ministeriö myönsi kaupungille viime vuonna 1,14 miljoona euroa ja kaupunki onnistui neuvottelemaan tuen siirtämisen tälle vuodelle. Vielä odotetaan, että tuki nousee kokonaisuutena noin 4-5 miljoonaan euroon, sillä ministeriö tekee tukipäätöksiä vuodeksi kerrallaan.

Tapahtumakeskus – ei kauppakeskus

Wasa Stationin suunnitelmat ovat eläneet vuosien varrella. Tämän hetken suunnitelma on se, että siitä pitäisi tulla nimenomaan tapahtuma- ja elämyskeskus.

Kun on kyse isosta hankkeesta, sen viivästyminen tarkoittaa myös eurojen menetystä. Markkinatilanteen muuttuessa hankettakin joudutaan muuttamaan.

– Kun vaateostokset on siirtyneet entistä enemmän nettiin, muoti-ja vaatetusalan tilaohjelmaa on rustattu uusiin versioihin. Sellainen päätös on tehty jo aiemmin, että tämä on enemmän tapahtumakeskus ja elämyskeskus kuin perinteinen tavarakauppakeskus, kertoo Snellman.

Sitä paremmalla syyllä nyt odotetaan, että korona saadaan kukistettua.

– Toivotaan, että päästään takaisin eiliseen eli että ihmiset taas voivat kokoontua. Tapahtumakeskus tarkoittaa, että tullaan tapaamaan toisia ihmisiä, toteaa Snellman.

Lue myös: Vaasa haastaa Tampereen – uusi tornitalo nousee monitoimikorttelin maamerkiksi

Päätös Wasa Stationin rakentamisesta viipyy – "Neuvotteluja käydään jatkuvasti usean toimijan kanssa"