Hyppää sisältöön

Naimisiin mennään tänä kesänä jopa tavallista enemmän, jos koronatilanne sallii – Hääpukusuunnittelijan kalenteri on liki täynnä

Kirkkojen varauskalenterit kesän häille ovat liki täynnä.

Koronatilanne vaikuttaa morsiamen asiakaskokemukseen, kertoo hääpukusuunnittelija Laura Hyvi. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Hääpukusuunnittelija Laura Hyvin studiossa Helsingissä rekeillä roikkuu valkoisia pukuluomuksia. Kesän tilauskalenteri täyttyi lähes kokonaan jo vuodenvaihteessa.

Laura Hyvi kuvailee asiakaskuntaansa pääsääntöisesti yli 30-vuotiaiksi, ekologisesta muodista kiinnostuneiksi morsiamiksi. Hyvin tyyli on hänen omien sanojensa mukaan minimalistinen, boheemi, skandinaavinen ja klassinen.

– Asiakkaani toivovat nyt yksinkertaisia linjoja. Pitsi oli pitkään pinnalla, mutta tällä hetkellä trendi on sileä kangas kuten satiini tai silkki.

Laura Hyvi tekee hääpukuja ekologisista materiaaleista. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Myös melkein kaikki asiakkaat haluavat nyt hihat, Hyvi kertoo.

– Yhdessä vaiheessa muotia olivat olkaimettomat puvut, mutta nyt ollaan menossa peittävämpään suuntaan. Avonainen selkä ja halkiot helmassa ovat kuitenkin yhä hittejä, hän kuvailee.

Suunnittelijana Laura Hyvi pyrkii olemaan askeleen edellä, ja työn alla onkin pian uusi hääpukumallisto.

– Minua inspiroi 20–80-lukujen vintagemuoti. Hihat pysyvät pinnalla edelleen, mutta ne kasvavat – tosin aluksi maltillisesti, jotta asiakkaatkin pysyvät perässä, hän naurahtaa.

Hääpukusuunnittelija Laura Hyvillä riittää tilauksia tulevaksi kesäksi. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kirkkojen varauskalenterit kesälle liki täynnä

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla koronatilanteen epävarmuus ei maaliskuun lopulla näkynyt kirkkojen varauskalentereissa.

– Suosituimman vihkikirkkomme eli keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon osalta kesä-elokuun vihkiajat ovat lauantain osalta lähes koko kesän täyteen varattuja. Tilanne on siis hyvinkin tavallinen eli erinomainen vihkimisten suhteen. Täyden tilanteen selittänee osaksi viime kesältä siirtyneet varaukset, kertoo Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala.

Espoossa suosituimmasta vihkikirkosta eli tuomiokirkosta on alkukesältä peruttu tai siirretty joitakin varauksia, mutta ei suuressa määrin. Yksittäisiä peruutuksia on tullut etenkin alkukesään, kertoo viestintäpäällikkö Urpu Sarlin.

Yksittäisistä perumisista puhutaan myös Helsingissä. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan aluekappalainen, vs. kirkkoherra Maija Kuoppala. kertoo seuranneensa vierestä surullisena, kun parit ovat joutuneet lykkäämään suurta päiväänsä.

Suunnittelija Laura Hyvin asiakkaat toivovat pukuunsa hihoja ja avonaista selkää. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Nyt ilmassa on aistittavissa varovaista toivoa.

– Tällä hetkellä näyttää täydeltä, mutta tilanne elää koko ajan. Paritkin seuraavat varmasti rajoituksia tarkasti, sanoo Kuoppala.

Kuoppalan mukaan tuleva kesä saattaa olla jopa tavallista vilkkaampi, sillä monet häät siirtyivät viime kesältä tälle kesälle. Toukokuussa puolestaan avataan jo vuoden 2022 varauskalenteri.

– Jos tältäkin kesältä häitä joudutaan perumaan, ne siirtyvät ehkä syksylle tai edelleen ensi vuoteen, Kuoppala toteaa.

Morsiamet joutuvat jättämään makutuomarit kotiin

Hääpukusuunnittelijan jo saamiin tilauksiin epävarma koronatilanne ei juurikaan ole heijastunut.

– Toki osa on joutunut muuttamaan suunnitelmiaan ja siirtämään häitään, mutta onneksi puku tarvitaan joka tapauksessa, Laura Hyvi sanoo.

Hyvi on ollut yrittäjänä kaksi vuotta, joista toinen on kulunut koronatilanteen vallitessa. Nyt asiakaspalvelutilanteissa kuten sovituksissa maskit ovat käytössä, mikä Hyvin mukaan vaikuttaa asiakaskokemukseen.

– Asiakas ei esimerkiksi näe omia kasvojaan enkä minä asiakkaan kasvoja. Kasvoista näkee, minkälainen tyyli ihmiselle sopii ja millainen hänen persoonansa on. Asiakas ei myöskään aina osaa sanoittaa ajatuksiaan ja minun pitää lukea ajatukset kasvoilta, mutta tulkinta on vaikeaa maskien kanssa.

Laura Hyvi tekee ekologisia hääpukuja. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Moni morsian haluaisi myös tuoda makutuomareita, kuten ystäviä tai perhettä mukaan.

– Maaliskuusta alkaen olen kuitenkin ollut tiukkana, että tänne saa tulla vain yksin, kertoo Laura Hyvi.

Hyvi keskittyy luomuksissaan erityisesti ekologisiin materiaaleihin. Hänellä on ompelija, joka tekee puvut valmiiksi. Koronaan sairastumisen tai karanteeniin joutumisen huoli on kuitenkin läsnä arjessa.

– Se tarkoittaisi sitä, että työt keskeytyisivät. Yksinyrittäjä ei oikein voi sijaista saada, hän toteaa.

Lue seuraavaksi:

Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla lauantaina 10.4.2021 kello 23 saakka.